Exclusief voor abonnees

Stefaan Van Hecke (Groen): “Liever meer dossiervreters dan nog meer ‘Instagram-politici’”

Oost-Vlaamse lijsttrekker voor de Kamer wil meer parlementairen die zich bezighouden met wetgevend werk

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Een dossiervreter en een atypische groene. Dat is Stefaan Van Hecke. “Te weinig politici zijn nog bezig met de essentie van het parlement: wetgeving en controle van de regering. Ik zou liever wat meer dossiervreters zien dan nog meer Instagram-politici. Als ik bijvoorbeeld zie hoe sterk de greep is van de gok-sector op de politiek, dan maak ik mij toch zorgen.”
Stefaan Van Hecke (Groen) neemt in de verkiezingsstrijd de handschoen op voor Groen.
Jan Aelberts Stefaan Van Hecke (Groen) neemt in de verkiezingsstrijd de handschoen op voor Groen.

De verwachtingen zijn hooggespannen bij Groen. De voorbije jaren gingen de peilingen steeds in stijgende lijn, en dat is nu niet anders. “Ik zit al veel te lang in de politiek om al euforisch te worden. We voelen wel aan dat het een goed resultaat kan zijn, misschien zelfs het beste resultaat ooit voor onze partij.”

Zijn jullie niet te vroeg aan het pieken? Er lijkt toch wat klimaatmoeheid te zijn.

“Wie had gedacht dat de verkiezingen over het klimaat zouden gaan. Iedereen dacht dat de verkiezingen over Marrakech zouden gaan. Men verwacht van de politiek antwoorden en we zijn met Groen met een totaalplan gekomen, met zestig voorstellen. Ik zie het de anderen niet doen. Van ons verwacht men dat, van andere partijen blijkbaar niet. Ik zou graag van alle partijen weten hoe ze het klimaatprobleem willen oplossen.

Veel partijen durven niet zeggen dat zoiets pijn kan doen en geld zal kosten...

“Ja, en wij hebben wél de moed om dat te zeggen. Het zal geld kosten. Iemand die zegt dat het geen cent zal kosten... dat klinkt mooi, maar het is niet realistisch. We zullen er ook voor moeten zorgen dat de kosten niet bij de gewone man terechtkomen, wel bij de grootste vervuilers en de grootste vermogens. Een klimaatbeleid moet sociaal zijn.

Sp.a vergist zich van vijand. We moeten ons toespitsen op wie een ander soort maatschappij wilt. De N-VA dus

Stefaan Van Hecke

De socialisten lijken wel de aanval op jullie ingezet te hebben.

Je hebt 21% van dit artikel gelezen
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.