Steeds meer wachtenden voor sociale woning

WACHTLIJST GROEIT OP JAAR TIJD VAN 9.911 NAAR 11.648 GENTENAARS

Het aantal Gentenaars op een wachtlijst voor een sociale woning neemt aan sneltempo toe. Vandaag staan er al 11.648 mensen op die wachtlijst, terwijl het er een jaar eerder 'maar' 9.911 waren. "Een gevolg van de grote renovatiewerken", klinkt het bij WoninGent.

De PVDA vroeg de recentste cijfers op bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Uit die cijfers blijkt dat er op een jaar tijd 1.737 mensen extra op de wachtlijst kwamen te staan. Dat is een stijging met 17,5 procent.

Groeiende wachtlijsten

"Voor velen is een sociale woning de enige mogelijkheid om hun recht op een behoorlijke huisvesting waar te maken, maar tegelijk blijven de wachtlijsten aangroeien", zegt Tom De Meester "Het aanbod van sociale woningen is veel te klein. Het Gentse stadsbestuur beloofde aan het begin van de legislatuur een inhaaloperatie. Het aandeel sociale woningen moet op termijn groeien van 13 procent naar 20 procent, zo werd aangekondigd. In werkelijkheid komt daar niks van in huis: het aantal sociale woningen stagneert", zegt hij. De PVDA beschuldigt het huidige bestuur ervan om meer oog te hebben voor luxueuze en prestigieuze bouwprojecten dan voor de wooncrisis in de stad.

Meer kandidaat-huurders

WoninGent-voorzitter Guy Reynebeau reageert. "Het klopt dat er alsmaar meer kandidaat-huurders zijn voor sociale woningen. Eén en ander heeft te maken met de enorme renovatiegolf die momenteel aan de gang is. Neem bijvoorbeeld het Rabot. Dat is een operatie die al vele jaren bezig is. Elke bewoner van zo'n toren moet een nieuwe stek krijgen en krijgt dus voorrang op de lijst. Dat zorgt er ook voor dat er minder nieuwe kandidaat-huurders een stek kunnen krijgen, waardoor de lijst enkel langer kan worden."


Bij WoninGent alleen zag men het aantal kandidaten toenemen met 800. "We bestaan honderd jaar en dus hebben we een verouderd patrimonium. Die renovaties zijn een operatie die nog vele jaren zal duren. Ondertussen zorgen we ook voor nieuwbouw", aldus Reynebeau.


Reynebeau ziet nog een oorzaak voor het probleem. "Niet alle huisvestingsmaatschappijen zijn trouwens even hard bezig met het vernieuwen van het patrimonium. Er zijn kleinere maatschappijen die zich van verouderde woningen ontdoen, zonder ze te vervangen. Zo wordt de druk op de sociale woningmarkt enkel groter."

Renovatiegolf

Schepen van Wonen Sven Taeldeman reageert ook op de cijfers van de PVDA. "Zeggen dat we niets doen tegen de wooncrisis slaat nergens op. We zitten in de grootste renovatiegolf van sociale woningen sinds de Tweede Wereldoorlog. De wooncrisis is één van de hoofdbezorgdheden van de stad. Het klopt dat er meer mensen op de wachtrij staan, maar daar horen ook mensen bij die hebben gevraagd om van sociale woning te veranderen. Bovendien zorgen we ervoor dat bij nieuwe bouwprojecten steeds heel wat budgetwoningen of sociale woningen worden opgenomen."