Staying alive, staying alive: Rode Kruis leert Gentse Feesters levens redden

“De interesse voor reanimatiecursussen is ontploft”

De Gentse Feesters leren deze week ook levens redden.
Wannes Nimmegeers De Gentse Feesters leren deze week ook levens redden.
Vrijdagochtend op de Korenlei, terwijl verderop de laatste nachtbrakers op de Vlasmarkt nog stonden te feesten, werden de Gentse Feesten even bloedserieus. Een vijftiental cursisten volgden in het Marriott-hotel een initiatie reanimeren en defibrilleren van het Rode Kruis Gent - en ze waren niet de eersten van de week. “De interesse is enorm. We hebben het aantal sessies verdubbeld.” Uw reporter pompte een voormiddag mee.

Het mag misschien wat bizar klinken, om tussen alle muzikale, theatrale en spectaculaire evenementen zulke sessies te organiseren. Maar de Gentenaars kan het niet deren. In een mum van tijd waren de sessies volgeboekt.

Crash course

“En dat terwijl we vorig jaar ook initiaties organiseerden, die heel wat minder succes hadden", zegt Joost Dejonckheere van Rode Kruis Gent. “Toen werd alles nog georganiseerd in de Emiel Clauslaan. Dat we nu konden verhuizen naar het Marriott-hotel, pal in het stadscentrum, heeft zeker meegespeeld. Ze hebben ons gratis een zaaltje aangeboden. Daarvoor willen we ze hartelijk bedanken.”

In het zaaltje krijgen de cursisten een ‘crash course’ eerste hulp: hoe reageren bij een crisissituatie? Hoe analyseer je snel de toestand van een slachtoffer? Wanneer reanimeren, wanneer niet? En de kers op de taart: hoé reanimeer je in godsnaam iemand, zelfs zonder één bladzijde medische kennis? Het klinkt overweldigend, maar de initiatie vliegt voorbij. De cursisten oefenen de stabiele zijligging op elkaar, reanimeren gebeurt -gelukkig- op een pop.

Interesse ontploft

Geen wonder dat de initiaties zo populair zijn: na amper drie uur zijn de cursisten al heel wat wijzer, en kunnen ze mogelijk ooit het verschil betekenen tussen leven en dood. “Het sprak altijd al aan, onze sessies", zegt Dejonckheere. “Maar de laatste maanden is de interesse echt ontploft. Elke maand ontvangen we zo’n veertig berichten van personen die op de hoogte gehouden willen worden van onze sessies. Sinds dit voorjaar gaan we naar een verdriedubbeling. De verklaring? Moeilijk te zeggen. Als we reclame zouden maken, zou de vraag pas echt niet bij te houden zijn. Wel heeft de oproep van zangeres Hannelore Bedert meegespeeld. Zij deed na het plotse overlijden van haar man een oproep aan iedereen om een reanimatiecursus te volgen.” 

De Gentse Feesters leren deze week ook levens redden.
Wannes Nimmegeers De Gentse Feesters leren deze week ook levens redden.

Ook in de Feesten was de interesse groot. De sessies waren na enkele uren al volzet, in allerijl ging de organisatie op zoek naar extra lesgevers voor bijkomende sessies. Volgend jaar opnieuw? “Ik zie niet in waarom we het volgend jaar niet opnieuw zouden doen", aldus Dejonckheere. “Hopelijk opnieuw in het centrum.”

De Gentse Feesters leren deze week ook levens redden.
Wannes Nimmegeers De Gentse Feesters leren deze week ook levens redden.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.