Startschot Rode Neuzen Tour: Jongeren getuigen over psychische problemen op KTA/GITO Groenkouter

Tijdens de pakkende getuigenis van de 21-jarige Mieke was het muisstil in het lokaal.
Gianni Barbieux Tijdens de pakkende getuigenis van de 21-jarige Mieke was het muisstil in het lokaal.
Je kon maandag een speld horen vallen op het KTA/GITO Groenkouter in Sint-Amandsberg. In het kader van de ‘Rode Neuzen Tour’ getuigden Steven (23) en Mieke (21) over hun mentale problemen na pestgedrag en een burn-out.

‘Hoe gaat het met je?’ Het is een vraag die we met zijn allen tientallen keren per dag stellen bij wijze van groet. Hoewel heel wat jongeren vaak ‘goed’ of ‘ca va’ antwoorden, voelen ze zich in de realiteit soms niet zo goed in hun vel.

Om jongeren te helpen, focust de ‘Rode Neuzen Dag’, de goeddoelactie van VTM, Qmusic en Belfius dit jaar op de mentale gezondheid op school. “Daar brengen jongeren het meeste van hun tijd door en is de nood aan hulp groot.”

Maandag werd de aftrap van de actie gegeven op het KTA/GITO Groenkouter in Sint-Amandsberg. De 21-jarige Mieke Van Cauwenberge kwam er vertellen over de depressie die haar velde toen ze 17 jaar oud was. “Door erover te praten, wil ik andere jongeren helpen om uit de put te geraken”, vertelt Mieke. Tijdens haar getuigenis was het muisstil in de zaal.

De jongeren keken naar filmpjes met getuigenissen van jongeren.
Gianni Barbieux De jongeren keken naar filmpjes met getuigenissen van jongeren.

Ook Steven Beyers (23) nam het woord en vertelde over hoe hij als kind gepest werd en zich zeer eenzaam voelde. “Door te getuigen wil ik andere jongeren de hoop geven dat er altijd licht aan het einde van de tunnel is.”

Tijdens de actie werden de jongeren ook gewezen op het bestaan van het ‘Overkop’-huis in de Drabstraat in Gent waar iedereen welkom is met zijn verzuchtingen.

Mieke en Steven trekken rond langs Vlaamse scholen om andere jongeren een hart onder de riem te steken.
Gianni Barbieux Mieke en Steven trekken rond langs Vlaamse scholen om andere jongeren een hart onder de riem te steken.

Het ultieme doel van de ‘Rode Neuzen Tour’ is om zoveel mogelijk Rode Neuzen Scholen in Vlaanderen te hebben: scholen waar extra aandacht gegeven wordt aan mentale gezondheid. “Want op school brengen jongeren het meeste van hun tijd door en is de nood aan hulp groot.” Scholen die geïnteresseerd zijn in het project kunnen zich aanmelden via www.rodeneuzendag.be.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.