Staking De Lijn houdt shoppers niet tegen

Tijdens de eerste dag van de solden was het heel druk in de Veldstraat. Aan de tramhalte stond het vol met mensen die naar huis hoopten te geraken.
Wannes Nimmegeers Tijdens de eerste dag van de solden was het heel druk in de Veldstraat. Aan de tramhalte stond het vol met mensen die naar huis hoopten te geraken.

De eerste shoppingdag werd in Gent gehinderd door de aanhoudende staking bij De Lijn. Net als vrijdag reden er nauwelijks trams en bussen in Gent. Desondanks was vooral zaterdag een bijzonder drukke dag in de Veldstraat en omgeving. Voor het eerst sinds 3 april stonden alle ondergrondse parkings nog eens overvol en in de Veldstraat was het over de koppen lopen. Aan de tramhalte in de Veldstraat stond het vol met mensen die toch hoopten met het openbaar vervoer naar huis te kunnen. Uiteindelijk reed er om het half uur een tram op de hoofdlijn, maar verder bijna niks.


Bij Unizo Oost-Vlaanderen was men niet opgetogen met de staking bij De Lijn. "Een vlot functionerend openbaar vervoer was een van de hoekstenen om het circulatieplan Gent te laten slagen. Het is dan ook tragisch dat net op het ogenblik, wanneer de Gentse ondernemers alles uit de kast halen om de gederfde inkomsten van de laatste maanden te compenseren, ze geconfronteerd worden met een stakingsaanzegging van De Lijn", aldus Jos Vermeiren directeur Oost-Vlaanderen bij Unizo.


"Een eerste soldenweekend is cruciaal voor de omzetcijfers van de ondernemers en al zeker voor de handel en de horeca. Stad Gent, UNIZO en de ondernemers in Gent namen de laatste weken het voortouw om het blazoen van Gent terug op te poetsen en vertrouwenwekkende signalen uit te stralen aan de consument. Zo werd onder meer gratis openbaar vervoer ingezet tijden de koopzondagen, waren er de verschillende braderieën en werd er recent nog een promofilmpje gelanceerd. Een dergelijke staking kunnen we dan ook missen als kiespijn. De timing is zeer ongelukkig", klinkt het. (EDG)