Stad zoekt preventieve oplossing tegen blauwalg in Blaarmeersen

In augustus was er een algemeen zwemverbod door blauwalgen aan de Blaarmeersen.
Nimmegeers In augustus was er een algemeen zwemverbod door blauwalgen aan de Blaarmeersen.
De laatste mooie weken van augustus werden op de Blaarmeersen verpest door de aanwezigheid van blauwalg in de vijver, met een zwemverbod tot gevolg. De stad onderzoekt mogelijkheden om zoiets preventief tegen te gaan.

“Kan daar niks aan gedaan worden, zodat blauwalg geen problemen veroorzaakt”, wilde Bert Misplon van Groen weten. Want eens er blauwalg in een vijver is opgedoken, is de kans reëel dat dat terugkomt. 

“We onderzoeken verschillende systemen die blauwalg zouden bestrijden”, zegt sportschepen Sofie Bracke (Open Vld). “Zo zouden plantenmatten de zuurstofconcentratie in het water verhogen, waardoor blauwalg minder kans krijgt. Ook zou er een systeem bestaan waarbij waterstofperoxide boven de vijver verneveld wordt. Dat zou blauwalg 3 tot 8 weken tegenhouden. In Brugge wordt een systeem met ultrasone signalen getest, waardoor algen naar de bodem zouden zakken en daar afgebroken worden. Ten slotte is er ook een luchtmenginstallatie, waardoor de algen minder kans hebben om aan de oppervlakte te geraken. Het is nu te vroeg om te weten welk systeem zou kunnen werken voor de Blaarmeersen, en of dat dan duurzaam is. Maar we onderzoeken het wel, want we willen niet meer dat blauwalgen het zwemplezier van de Gentenaars verbrodden. We hebben immers mooie plannen voor de Blaarmeersen, waar we 10 miljoen euro voor klaarliggen hebben.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jenny Vandenbroecke

    Gewoon het openluchtzwembad Neptunus In Wondelgem behouden , ALTIJD proper om te zwemmen . Een sportieve stad als Gent zou toch zeker een openluchtzwembad moeten hebben . Een zwembad is immers totaal iets anders dan de Blaarmeersen .