Stad zoekt extra plek om in open lucht te zwemmen: “Oude Dokken of haven zijn mogelijke pistes”

De hete zomer lokte vorig jaar een pak volk naar de Blaarmeersen.
Gianni Barbieux De hete zomer lokte vorig jaar een pak volk naar de Blaarmeersen.
Het Gentse stadsbestuur wil nog deze legislatuur werk maken van een nieuwe locatie om Gentenaars de kans te geven in open lucht te zwemmen. Mogelijke pistes zijn de haven of de Oude Dokken. “Eerst moet wel nog onderzocht worden hoe een optimale waterkwaliteit kan gegarandeerd worden”, klinkt het bij het kabinet van schepen van Sport Sofie Bracke (Open Vld).

Zwemmen in open lucht is populair. Op warme dagen is het over de koppen lopen aan de Blaarmeersen. Zelfs in de winter wagen een aantal moedige ijsberen zich er aan de jaarlijkse bibberduik. Het Gentse stadsbestuur, dat deze legislatuur meer wil investeren in laagdrempelige sportinfrastructuur in de publieke ruimte, ziet wel heil in een nieuwe, extra locatie om in open lucht te zwemmen.

Het spiegelt zich daarbij aan het voorbeeld van de Deense hoofdstad Kopenhagen. De stad telt bijvoorbeeld een ‘havenbad’ waar je probleemloos kunt zwemmen. Een populaire hotspot bij de lokale inwoners en toeristen. Enig probleem: in Kopenhagen is het water van voldoende kwaliteit om in te kunnen zwemmen. In Gent is dat nog niet het geval.

“De voornaamste hinderpaal om te zwemmen in de Gentse haven is de waterkwaliteit. Dat moet nog verder onderzocht worden”, zegt de woordvoerder van schepen van Sport Sofie Bracke (Open Vld). “Ook de Oude Dokken vormt één van de pistes waaraan gedacht wordt om zwemmen in de openlucht mogelijk te maken.”

Badboot?

Dichter bij huis zijn er andere alternatieven die openluchtzwemmen mogelijk maken. Tot voor enkele jaren konden de Antwerpenaren gaan zwemmen in de ‘Badboot’ aan het Kattendijkdok. Het schip met openluchtzwembad zonk echter in 2016. “Bij zo’n Badboot is de kwaliteit van het haven in de water niet langer een obstakel”, stipt het kabinet van Bracke aan.

Nog in ons land is er het Brussels initiatief ‘Pool is cool’. De organisatie ijvert voor de introductie van openluchtzwemmen in de hoofdstad en organiseerde al een aantal ‘guerilla-acties’ met tijdelijke zweminstallaties om het potentieel van openluchtzwemmen in de kijker te zetten. Ook dat kan als voorbeeld dienen voor de Gentse droom. “De evenementen brengen telkens veel volk op de been”, klinkt het bij de schepen van sport.

Voorlopig zijn de Gentenaars dus nog even aangewezen op de Blaarmeersen, maar deze zomer kunnen ze op hun opblaasbare matras al even dromen van ronddobberen in de haven. “Al zullen we natuurlijk altijd garanderen dat het openluchtzwemmen daar de reguliere activiteiten niet hindert”, besluit het kabinet van Bracke.

De Badboot in de Antwerpse haven zonk in 2016.
archiefbeeld Benoit De Freine De Badboot in de Antwerpse haven zonk in 2016.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.