Stad roept 120 plooifietsen terug wegens 'mogelijk onveilig'

De plooifietsen die de stad ter beschikking stelt van het stadspersoneel, worden allemaal teruggeroepen. Na twee klachten over barsten in het kader moeten ze allemaal gecontroleerd worden. Als het probleem zich bij meerdere fietsen stelt, moet mogelijk zelfs een nieuwe aanbesteding worden uitgeschreven.

Het stadsbestuur wil iedereen op een duurzame manier naar het centrum doen komen, en vindt dat het eigen personeel daarin een voorbeeldfunctie heeft. Dus werden eind vorig jaar alle voordelige parkeertarieven voor stadspersoneel afgevoerd. In ruil kregen ze de keuze voor een duurzaam vervoersmiddel, zijnde een abonnement op de lijn, een stadsfiets of een plooifiets. 120 mensen kozen voor een plooifiets.


Die werden in januari dit jaar geleverd, maar moeten nu allemaal binnengebracht worden voor een controle die drie maanden zal duren. "We hebben twee ernstige klachten ontvangen", klinkt het op het kabinet van bevoegd schepen Martine De Regge. "De ene ging over een barst, de andere zelfs over een breuk in het kader. We willen de fietsen dus allemaal testen, op verschillende punten, of er nog mankementen zijn. Een externe firma zal die tests uitvoeren. We willen ingrijpen voor er ongevallen gebeuren."


Wie voor de kosten zal opdraaien, is niet duidelijk. De stad stelde de firma die de Oxford-fietsen leverde eerder al in gebreke, omdat een aantal fietsen in recordtempo bleek te roesten, omdat het plooimechanisme haperde, en nog een aantal zaken. "Als blijkt dat meerdere fietsen mankementen vertonen, kan het zijn dat we ze uit roulatie halen, en dat er zelfs een nieuwe aanbesteding moet gebeuren." Het gedupeerde personeel kan in afwachting een andere oplossing kiezen. Er zijn gewone fietsen beschikbaar, ze kunnen een tijdelijk abonnement voor De Lijn aanvragen, of een parkingabonnement van 10 euro per maand + 1 euro per inrit. (VDS)