Stad reikte al 495 premies uit voor sloop vervuilende wagens

Er zijn al 495 slooppremies uitgereikt. Nog tot midden 2020 kan de premie aangevraagd worden.
BELGAONTHESPOT Er zijn al 495 slooppremies uitgereikt. Nog tot midden 2020 kan de premie aangevraagd worden.
Sinds midden 2017 hebben al meer dan 3.000 Gentenaren een subsidie of premie ontvangen om zich duurzamer te verplaatsen. De laatste maanden neemt het aantal aanvragen zichtbaar toe, onder meer door de komst van de lage-emissiezone (LEZ) in 2020. Voor inwoners van de LEZ is vooral de slooppremie een welkom alternatief. Volgende week wordt de 500ste slooppremie goedgekeurd.

Op 1 januari 2020 wordt de zone binnen de stadsring (R40) een lage-emissiezone om de luchtkwaliteit te verbeteren. Gentenaars en Gentse bedrijven die op zoek zijn naar milieuvriendelijke alternatieven kunnen al langer een subsidie of premie aanvragen om hen daarin te ondersteunen. Intussen werd het subsidiepakket 2 keer uitgebreid, daarbij werd optimaal rekening gehouden met kwetsbare doelgroepen. Een succesformule, zo blijkt, want met de verbreding van het aanbod zit ook het aantal aanvragen in stijgende lijn.

500ste slooppremie

Volgende week wordt de 500ste slooppremie goedgekeurd. Momenteel staat de teller op 495, meer dan de helft daarvan staat op conto van dit jaar. Steeds meer inwoners vinden dus hun weg naar de slooppremie. Voor eigenaars van een oude wagen die in de LEZ wonen, is de Gentse slooppremie een win-winsituatie: ze krijgen een financiële ondersteuning, ondervinden geen moeilijkheden om hun oude wagen te verkopen én ze halen hun vervuilende wagen uit roulatie. De slooppremie bedraagt 750 euro voor een oude benzinewagen en 1.000 euro voor een dieselwagen. Wie een slooppremie ontvangt, beslist zelf wat die met het geld wil doen. De premie kan nog aangevraagd worden tot midden 2020.

“We beseffen dat de lage-emissiezone voor sommige Gentenaars een grote impact kan hebben. Zeker voor de bewoners van de zone is dat het geval. Voor hen voorzien we een slooppremie waarmee ze een financiële ondersteuning krijgen als ze hun oude, vervuilende wagen laten slopen. Zij kunnen zelf kiezen wat ze met de premie aanvangen”, zegt schepen van Klimaat en Milieu Tine Heyse (Groen).
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.