Stad knipt ‘verkeerde week’ van Winterfeesten, handelaars boos: “Waarom luistert dat bestuur nooit?”

Gentse Winterfeesten in 2018
Wannes Nimmegeers Gentse Winterfeesten in 2018
Drie weken Winterfeesten in plaats van vier, vanaf volgende winter. Dat had het stadsbestuur al na de verkiezingen beslist, en quasi iedereen kon zich daarin vinden. Want die laatste week, na nieuwjaar, komt er toch geen kat meer naar de kerktmarkt. Maar nu heeft de stad beslist om de éérste – en dus niet de laatste – week van de festiviteiten te knippen.

De Gentse Winterfeesten lokten vorig jaar – een editie met mooi winterweer – om en bij de 2 miljoen (!) bezoekers, in vier weken tijd. Het gros van de mensen kwam in de eerste weken. Logisch, die week na nieuwjaar koopt niemand nog kerstcadeaus en na al dat feesten heeft iedereen het wel wat gehad met die jingle bells. Bovendien is bij heel veel mensen het geld ook gewoon op. Het leverde vaak trieste taferelen op, van koukleumende verkopers in chaletjes waar niemand langskwam en van gesloten huisjes. “Van ons mag het gerust een week vroeger stoppen”, klonk het overal.

Furieus

Maar wat doet de stad nu? Niet die week na nieuwjaar, maar wel die éérste week van de Winterfeesten wordt weggelaten. Heel wat handelaars in het centrum reageren furieus. Zij zien de kraampjes op de Winterfeesten niet perse als concurrentie, maar eerder als een publiekstrekker. Veel volk in de stad is veel volk naar de lokale handelaars ook. “Waarom luistert dat stadsbestuur nooit?”, klinkt het.

Uitleg van de stad: “Op die manier houden we de kerst- en wintersfeer in de stad tot het einde van de kerstvakantie”, aldus evenementenschepen Annelies Storms. “Kan zijn, maar op die manier gaat iedereen wel shoppen in andere steden, waar de kerstmarkten wél veel vroeger zullen starten”, reageren de handelaars. “Op deze manier worden de winterfeesten eigenlijk ingeperkt tot 2 in plaats van 3 weken.”
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Buffalo

  Denk dat wat nu gebeurt de schuld is van de kiezers want anders komen deze mensen niet aan de macht.Denk daar eens over na

 • Rudy Buffalo

  Denk dat wat nu gebeurt de schuld is van de kiezers want anders komen deze mensen niet aan de macht.Denk daar eens over na

 • Alex Van der Beke

  Vooral op Groen blijven stemmen.

 • Rita Vanlerberghe

  Het stadsbestuur luistert nooit omdat zij stuk voor stuk lijden aan grootheidswaanzin en zichzelf als de Mecenas van het gepeupel zien. Geen van hen heeft enige ervaring in het besturen van een stad en vooral een stad als Gent. De meest intelligente mensen zijn diegenen die zich van hun eigen beperkingen bewust zijn en die daardoor bereid zijn in dialoog te gaan met anderen.

 • Guido De Beukelaer

  Nooit in discussie gaan met een politieker, die mensen zijn onfeilbaar.