Stad is méér dan openluchtmuseum

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN GENT

Een gids loodst een groepje toeristen rond in de 'wijze' stad van de Stroppendragers.
Wannes Nimmegeers Een gids loodst een groepje toeristen rond in de 'wijze' stad van de Stroppendragers.
"Gent is een dode stad waar alleen nog toeristen komen." Een uitspraak die Gentenaars zich wel eens laten ontvallen. Maar klopt dat wel? Worden we echt overspoeld door drommen Japanners en Spanjaarden? Is er te weinig aandacht voor centrumbewoners, hun comfort en hun rust? Of is dat toerisme net goed voor het stedelijk weefsel, en kunnen er best nog wel een paar toeristen bij?

"Gent mag geen tweede Brugge worden", vinden de liberalen. "We moeten goed het evenwicht tussen toerisme en bewoning bewaken, en daarom kiezen wij voor een slimme toeristische groei. We willen in de eerste plaats inzetten op verblijfs- en zakentoerisme, eerder dan op dagtoerisme. Verblijfstoeristen besteden meer, en bewandelen ook de minder platgetreden paden."


"Het toeristisch aanbod in de stad moet organisch meegroeien met de stad zelf, zodat het toerisme inpasbaar blijft in het echte stadsleven", luidt het bij Rudy Coddens van kartel sp.a-Groen.

Toerisme is volgens sommige partijen positief voor de stadseconomie. Toch willen ze allemaal de stad leefbaar houden.
Wannes Nimmegeers Toerisme is volgens sommige partijen positief voor de stadseconomie. Toch willen ze allemaal de stad leefbaar houden.

Ruimte voor groei

CD&V ziet nog ruimte voor groei. "Maar op een andere manier dan nu het geval is", vindt Mieke Van Hecke. "Op dit moment is er te weinig coherent beleid en 'ondergaat' de stad het toerisme. Wij willen een actiever, sturend beleid voeren met aandacht voor de leefbaarheid van de stad, waarbij we de lusten en de lasten voldoende spreiden en we erover waken dat er overal in de stad ook voldoende luwe periodes en luwe plekken zijn."


N-VA ziet de toeristen graag komen. "We zijn een gastvrije stad", zegt Anneleen Van Bossuyt (N-VA). "Toerisme is een belangrijke economische troef. Gent moet wel méér zijn dan alleen maar een stad voor toeristen. We willen een erkenning van Gent als toeristisch centrum, in het belang van onze horeca en kleinhandel. Een goede spreiding van piekevenementen zoals het Lichtfestival, is wel belangrijk voor de leefbaarheid van de centrumwijken."


Tom De Meester van PVDA is lyrisch. "Gent is de meest 'wijze' stad van Europa, wat zeg ik, van het noordelijk halfrond, logisch dat toeristen graag naar hier komen. Gent is een stad om fier op te zijn, maar tegelijk groeit de kloof tussen rijk en arm. Dat is een stad als Gent onwaardig. Gent is méér dan een toeristisch centrum of een 'openluchtshoppingcentrum', zoals Open Vld-schepen Christophe Peeters zegt. Wonen en armoedebeleid moeten de speerpunten van het stadsbestuur zijn, niet toerisme."


"Gent mag geen Brugge worden", vindt ook Johan Deckmyn van Vlaams Belang. "We moeten voorzichtig zijn en niet al te zeer mikken op het massatoerisme. Toerisme heeft echter ook positieve gevolgen voor de middenstand en de horeca in Gent. Toeristische groei kan dus uiteraard nog, maar dan moet men de gevolgen voor het stedelijke weefsel goed bestuderen."


(VDS)