Stad Gent ziet toekomst voor nachtclubs in industriezones en haven

Jens Grieten (Kompass klub), Jef Willem (Thrillers), schepen Sofie Bracke (Open Vld), muziekjournalist Ben Van Alboom, Franky Devos (Vooruit) en horecacoach Tom Taghon kruisten de degens in de maandelijkse discussie van Speakers Corner van moderator Guy Reynebeau.
Didier Verbaere Jens Grieten (Kompass klub), Jef Willem (Thrillers), schepen Sofie Bracke (Open Vld), muziekjournalist Ben Van Alboom, Franky Devos (Vooruit) en horecacoach Tom Taghon kruisten de degens in de maandelijkse discussie van Speakers Corner van moderator Guy Reynebeau.
Worden binnenkort alle Gentse clubs ondergebracht in industriezones of de haven? Volgens de stad is het alleszins een interessante piste. Maar ondertussen is de toekomst van Kompass Klub, die al in industriezone ligt, onzeker. De club ligt zonevreemd en heeft slechts een vergunning tot eind 2020. “Ik vraag me af of onze toekomst nog wel in Gent ligt”, zegt eigenaar Jens Grieten.

Het Genste nachtleven kwam de jongste maanden meermaals negatief in het nieuws door de perikelen rond de sluiting van de Kompass Klub. Burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) liet de populaire nachtclub vier maanden sluiten, maar de Raad van State floot hem terug. 

Ondertussen raakte bekend dat Kompass Klub slechts een vergunning heeft tot eind 2020. De nachtclub ligt zonevreemd in industriegebied aan de Ottergemsesteenweg-Zuid. In 2018 vroeg de club een vergunning voor 5 jaar, maar kreeg van het toenmalig stadsbestuur slechts een vergunning voor 2 jaar, die weliswaar verlengbaar is. Eigenaar Jens Grieten vraagt alvast rechtszekerheid, maar is niet zeker of de toekomst van zijn club nog in Gent ligt. “De stad zal me moeten overtuigen om nog in Gent te investeren. We hadden plannen en investeerders voor een nieuw gebouw, maar door de sluiting stel ik mij daar vragen bij.”

Toekomst nachtclubs

De toekomst van het Gentse nachtleven was dan ook voer voor een pittige discussie in Speakers Corner. Jens Grieten (Kompass klub), Jef Willem (Thrillers), schepen Sofie Bracke (Open Vld), muziekjournalist Ben Van Alboom, Franky Devos (Vooruit) en horecacoach Tom Taghon kruisten er de degens in de maandelijkse discussie van moderator Guy Reynebeau.

Na de sluiting van Kompass Klub zaten de stad en 40 ondernemers uit het nachtleven rond de tafel. “Ook wij willen een bruisende stad met een bruisend nachtleven. Nu heerst de perceptie dat het nachtleven enkel voor overlast zorgt”, zegt schepen van Economie Sofie Bracke (Open Vld). “Als stad moeten we ook een oplossing bieden. We denken na over een centraal aanspreekpunt voor alle nachtleven en evenementen in de stad. We moeten dit ook ruimer bekijken. Dat betekent in dialoog gaan met de sector, maar ook luisteren naar de tegenstanders.”

Actieplan klaar in 2020

“Met een vergunning voor 2 jaar gaf het vorige stadsbestuur rechtszekerheid aan Kompass Klub. Het is een interessante piste om clubs of dancings een plaats te geven in industriegebied, of zelfs de haven. Daar veroorzaken ze het minst overlast voor omwonenden. Maar dan moeten we ook daar bekijken of openbaar vervoer geregeld kan worden”, aldus Bracke. “We willen nu verder overleggen en in 2020 een concreet actieplan klaar hebben.”

Jens Grieten (Kompass klub).
Didier Verbaere Jens Grieten (Kompass klub).
Jens Grieten (Kompassklub), Jef Willem (Thrillers), schepen Sofie Bracke (Open Vld), muziekjournalist Ben Van Alboom, Franky Devos (Vooruit) en horecacoach Tom Taghon kruisten de degens in de maandelijkse discussie van Speakers Corner van moderator Guy Reynebeau.
Didier Verbaere Jens Grieten (Kompassklub), Jef Willem (Thrillers), schepen Sofie Bracke (Open Vld), muziekjournalist Ben Van Alboom, Franky Devos (Vooruit) en horecacoach Tom Taghon kruisten de degens in de maandelijkse discussie van Speakers Corner van moderator Guy Reynebeau.
Jens Grieten (Kompassklub), Jef Willem (Thrillers), schepen Sofie Bracke (Open Vld), muziekjournalist Ben Van Alboom, Franky Devos (Vooruit) en horecacoach Tom Taghon kruisten de degens in de maandelijkse discussie van Speakers Corner van moderator Guy Reynebeau.
Didier Verbaere Jens Grieten (Kompassklub), Jef Willem (Thrillers), schepen Sofie Bracke (Open Vld), muziekjournalist Ben Van Alboom, Franky Devos (Vooruit) en horecacoach Tom Taghon kruisten de degens in de maandelijkse discussie van Speakers Corner van moderator Guy Reynebeau.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ronny van de winckel

    De vrijdag- en zaterdagnacht is er overlast aan de Oude Beestenmarkt voor de bewoners. Met name de bastonen zijn hoorbaar in de rondomliggende woonerven. Het sporadisch straatlawaai in de buurt van de foutgeparkeerde auto's is ook storend.