Stad Gent heeft taallesje nodig: overal duiken verkeersborden op met pijnlijke dt-fout

Dit bord staat in de Groenstraat in Oostakker.
RV Dit bord staat in de Groenstraat in Oostakker.
“Ik ben zelf allergisch voor dt-fouten”, aldus Filip Watteeuw (Groen). De schepen voor Mobiliteit zit duidelijk verveeld met de borden met de  foute werkwoordsvorm ‘vernieuwd’ die momenteel overal in Gent staan. Hij bracht zijn diensten op de hoogte van het probleem. “Om hoeveel borden het gaat, weet ik niet”, zegt Watteeuw. “Maar een fout is een fout en die moeten we rechtzetten.” 

Ook Anneleen Van Bossuyt, fractievoorzitter voor de Gentse N-VA, merkte de fout op. “En dan wil het Gents stadsbestuur eerder investeren in de thuistaal dan in het Nederlands...”, schreef ze op Twitter. Hiermee vist Van Bossuyt het heikele onderwijsdossier op. De stad Gent moedigt sinds kort haar leerkrachten aan om de thuistaal van de leerlingen toe te laten in de klas. Watteeuw vindt dat Van Bossuyt naar sensatie zoekt. “Ik zou ook kunnen verwijzen naar de tweets van Theo Francken”, zegt de schepen. “Die staan ook bomvol fouten.”

Het moet uiteraard “Stad Gent vernieuwT de rijweg” zijn.
RV Het moet uiteraard “Stad Gent vernieuwT de rijweg” zijn.49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pol Dauwe

  Niet juist Ringo van der pulst, in Gent spreken ze van macadam en niet van termac.

 • van roy jozef

  Waarom moet alles perse met dt geschreven worden? Jaren d of 't geleerd in het lager onderwijs tot er een paar literaire idioten dachten dat er een 't aan te pas moest komen.

 • Geert Vaelen

  Waarom al die regels afschaffen? Ze bestaan voor een reden he. Als iedereen zomaar woorden mag gaan schrijven hoe ze willen zolang je maar eruit kan halen wat ermee bedoeld wordt, dan wordt het pas een soep. Leer gewoon de regels toepassen, zo moeilijk zijn ze niet. En dat accent in Gent en Brugge, ze spreken het uit als "Hent" en "Bruhhe", een G schrijven maar uitspreken als een H. Klopt ook niet echt he.

 • Jan Wuyts

  Ook de "commentatoren" in hun reacties gaan taalkundig in de fout, bewijst alleen maar hoe moeilijk onze taal is, of is het eerder taalkundige luiheid? En toch eisen wij van "immigranten" dat ze deze taal kunnen begrijpen, lezen en schrijven. Laten we eens met onszelf beginnen?? We zijn kampioenen in "moeilijk" maken... voor de lol? Zie bvb maar onze wegcode...

 • Freddy De Vos

  Waar maakt men zich druk over. Je leest het op dezelfde manier, men zou beter die moeilijke regels over dt afschaffen!