Stad geeft strijd om 507 contractuelen op en past zelf geld bij voor gelijkwaardig loon en pensioen

Personeelsschepen Bram van Braeckevelt.
Wannes Nimmegeers Personeelsschepen Bram van Braeckevelt.
De stad Gent staakt de strijd om van 507 contractuele medewerkers statutairen te maken. Toenmalig minister Liesbeth Homans (N-VA) vernietigde die beslissing en sindsdien zit de procedure bij de Raad van State. “De kans dat we zouden winnen was klein en het zou ook nog eens jaren duren. We zullen nu extra inspanningen leveren om onze contractuelen pensioenen en arbeidsvoorwaarden te geven vergelijkbaar met statutaire medewerkers”, zegt personeelsschepen Bram Van Braeckevelt (Groen).

Bij de stadsdiensten zijn er twee soorten medewerkers. De statutairen hebben werkzekerheid en een hoger pensioen. De contractuelen riskeren dat hun contract beëindigd wordt en hebben recht op een lager pensioen. Vaak hebben contractuelen en statutairen dezelfde job maar zijn de verdiensten anders. De stad wou dat rechttrekken door iedereen die 12 jaar of langer voor de stad werkte, statutair te maken, zonder examens dus. Toenmalig minister Homans steigerde en vernietigde de beslissing. De stad ging in beroep.

“We zullen dit beroep stopzetten”, zegt Van Braeckevelt nu. “Zelfs als we dit zouden winnen kon de nieuwe Vlaamse regering er alsnog een stokje voorsteken. Intussen zijn sommigen mensen al ontslagen, vertrokken of zelfs overleden. We willen dit niet laten aanslepen. Daarom hebben we nu een puur Gentse verhaal geschreven. We willen gelijk loon en gelijke arbeidsvoorwaarden voor gelijk werk. Daarom verhoogt het stadsbestuur deze legislatuur de pensioenopbouw van alle contractuele medewerkers tot ongeveer op het niveau van de statutairen. De stad Gent zal zo een van de meest voordelige pensioenregelingen van alle Vlaamse lokale besturen bieden. Alle 4.000 contractuele personeelsleden zien daardoor hun pensioen stijgen”, aldus Van Braeckevelt.

De stad zal nu met de vakbonden samenzitten om dit te bespreken. Hoeveel deze ingreep de stad zal gaan kosten is momenteel nog niet duidelijk. 

“Dit is een nodige beslissing”, zegt schepen van pensioenen Sami Souguir (Open VLD). “Als we die contractuelen hadden omgevormd naar  statutairen dat had dat de stad veel geld gekost. In 2020 zou dat 4,3 miljoen euro kosten. Tegen 2030 zou dat zelfs oplopen tot 23,5 miljoen euro. Dat geld kunnen we nu gebruiken om te investeren in betere pensioenen voor alle contractuelen.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rita Vanlerberghe

    Met andere woorden : de 507 contractuele werknemers die in pensioen zijn gegaan sinds het verzet van Homans vallen uit de boot en kunnen fluiten naar een deftig pensioen ? De beslissing om niet verder te gaan met het aangetekende beroep komt duidelijk van een jonge wereldverbeteraar die zelf nog niet toe is aan pensioen en niet beseft wat deze beslissing betekent.