Speakers Corner over Sint-Anna en het protest

Violist Mikhail Bezverkhni aan de Sint-Annakerk.
Wannes Nimmegeers Violist Mikhail Bezverkhni aan de Sint-Annakerk.
“Waarom raakt de herbestemming van de Sint-Annakerk de gevoelige (viool)snaar?” Dat is het thema van de volgende Speakers Corner, op zondag 3 februari in het Stadscafé Gent Belfort. 

Gent heeft te veel kerken, en een aantal daarvan wordt ‘herbestemd’. Dat liep probleemloos, tot bleek dat de Sint-Annakerk aan Delhaize werd toegewezen. De Russische topviolist en winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 1976 Mikhail Bezverkhni startte een eenmansprotestactie op de trappen van de Sint-Annakerk. Hij kreeg steun van tal van muzikanten waaronder kleppers als Sigiswald Kuijken. Er is intussen een echt actiecomité SOS Sint-Annakerk. Op 2 februari staat een concertmarathonprotest gepland, dat om 12 uur op gang getrokken zal worden door niemand minder dan Sioen. De aangekondigde komst van een Delhaize in de Sint-Annakerk heeft duidelijk een gevoelige (viool)snaar geraakt bij veel Gentenaars. 

En dus is dat een thema voor Speakers Corner. In het panel: een woordvoerder van het actiecomité; Harko Vande Loock, een historicus die een belangrijke bijdrage leverde voor het boek 150 jaar Sint-Annakerk; Kristel Vereecken, een gids die bekend staat om haar pleidooien voor het behoud van authentieke plaatsen, en nieuwbakken schepen voor erediensten Sami Souguir, die het dossier erfde van zijn voorganger Christophe Peeters. Iedereen is welkom om het debat te volgen en daarna vragen te stellen, op 3 februari van 11 tot 13 uur.

De binnenkant van de prachtige Sint-Annakerk.
Gianni Barbieux De binnenkant van de prachtige Sint-Annakerk.
Gianni Barbieux
Sint-Annakerk vandaag.
Gianni Barbieux Sint-Annakerk vandaag.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.