Somers en De Clercq, twee blauwe burgemeesters die strijden om de eer van hun stad: “We gunnen elkaar veel, maar niet de beker”

Mathias De Clercq en Bart Somers strijden om de Beker
PN Mathias De Clercq en Bart Somers strijden om de Beker
Mathias De Clercq en Bart Somers, twee liberale burgemeesters, de ene van Gent en de andere van Mechelen. Ze kunnen het perfect met elkaar vinden, maar niet als het over voetbal gaat. Op 1 mei kruisen hun steden de degens om de Beker van België. Beiden zijn overtuigd van winst. “Mathias is nog maar pas burgemeester, een trofee moet je op het einde krijgen”, knipoogt Somers.
Burgemeester Somers, u bent niet zo’n fanatiek voetbalsupporter als burgemeester De Clercq.

S: “Nee, dat klopt. Mathias is een supporter in hart en nieren. Ik hou uiteraard van mijn club, en ik weet hoe belangrijk die ploeg voor onze stad is. Wij hebben een hevige en grote supportersclan, iedereen lijkt betrokken. Of ze nu in derde of in eerste spelen, er wordt altijd even hard geroepen in de tribunes. Als ik ga kijken, leef ik ook heel erg mee. Maar vraag mij geen namen van spelers, die ken ik niet.”

DC: “Het is waar wat Bart zegt. Mechelen is een fantastische club, die ik ook altijd in mijn hart heb gedragen. Veel minder dan Gent natuurlijk, maar toch, het is een fascinerende club. Gent – Mechelen is dan ook een prachtige affiche voor de Beker. Jammer dat Mechelen niet zal winnen (lacht).”

Wat is het grootste verschil tussen de clubs?

S: “Mechelen is uiteraard veel kleiner dan Gent, maar onze club is dat daarom niet. Als Mechelen voetbalt, zijn alle tickets direct uitverkocht. Zelfs in 1B spelen wij voor een vol stadion. Dat stadion staat bij ons echt in de stad, midden in een volkswijk. Dat stadion van Gent, geef ik toe, daar ben ik wel jaloers op. Ik werd er ooit uitgenodigd door toenmalig burgemeester Termont voor een vergadering van de centrumsteden. Wat een prachtig gebouw.”

DC: “Een echte landmark, dat is het.” (Lees verder onder de foto)

Gaat de beker naar KAA Gent of KV Mechelen? Mathias De Clercq en Bart Somers claimen hem allebei.
PN Gaat de beker naar KAA Gent of KV Mechelen? Mathias De Clercq en Bart Somers claimen hem allebei.

Wat maakt voetbal zo bijzonder voor een stad?

DC: “Wel, om te beginnen krijg je nu plots twee liberalen die uitkijken naar 1 mei! (hilariteit alom). Voetbal verenigt. Iedereen is betrokken, iedereen komt kijken. Zowel de mannen en vrouwen van Volvo als de zakenman.”

S: “Voetbal is ook pure emotie. Zeker bij Mechelen is dat het geval. Ik heb het failliet van die club meegemaakt, het zakken naar derde klasse, Marc Uytterhoeven die toen de club redde. En nu is er opnieuw die rollercoaster van emoties, met die schandalen in de voetbalwereld en de bezorgdheid daarrond. Malinwa is een ploeg van gewone mensen, het is het kloppend hart van onze stad.”

Wat gebeurt er op 1 mei in jullie stad?

DC: “Bij ons is er een groot scherm op het Sint-Pietersplein, want 20.000 kaarten voor de Heizel is veel te weinig voor alle Gent-supporters. En nadien is daar een groot feest, omdat we de beker hebben gewonnen. Dat is echt mijn droom als nieuwe burgemeester, die beker mee naar Gent brengen.”

S: “Een droom die niet zal uitkomen (lacht).”

DC: “Denk je? Ik gun jou veel, Bart, maar niet de beker.”

S: “Je bent nog maar pas burgemeester, een trofee is iets wat je op het einde moet krijgen. Daarbij, wij gaan het zeker niet weggeven. We hebben de bekerfinale in 2009 gespeeld tegen Genk, en verloren. Nu moeten we dus winnen!

DC: “Ik heb veel respect voor KV Mechelen. Het is een mooie ploeg die ooit giganten versloeg. Maar op 1 mei zal dat dus niet gebeuren.”

S: “In Mechelen vieren we sowieso feest. Er staat een groot scherm in het stadion en daar vieren we ook achteraf. En aan ons stadhuis hebben we een prachtig balkon. Winnen of verliezen, een balkonscène komt er op 1 mei sowieso.”

DC: “Laat ons dat afspreken: gij uw balkonscène, en wij de beker.” (lees verder onder de foto)

Gaat de beker naar KAA Gent of KV Mechelen? Mathias De Clercq en Bart Somers claimen hem allebei
PN Gaat de beker naar KAA Gent of KV Mechelen? Mathias De Clercq en Bart Somers claimen hem allebei

Wat doen jullie zelf op 1 mei?

DC: “Ik ga uiteraard kijken in Brussel, en daarna met de beker mee naar Gent en stevig vieren. Het wordt sowieso een emotionele dag. Als we winnen, maar ook mocht dat niet het geval zijn. Ik kan absoluut niet tegen mijn verlies. Als Gent verliest, moet iedereen mij gerust laten. Dan lees ik zelfs geen kranten en kijk ik geen tv.”

S: “Ik ga ook kijken in Brussel. Mathias en ik zullen dicht bij elkaar zitten. Dan kan ik hem troosten. ’t Zal nodig zijn.”

Wat kunnen jullie van elkaar leren, als blauwe burgemeesters?

DC: “Bart is al veel langer burgemeester dan ik, en hij inspireert mij. We hebben veel gemeen als politieker, we houden van een positieve aanpak, we verenigen en verbinden. We zijn bruggenbouwers. Ik vind het prachtig hoe Mechelen een nieuw elan heeft gekregen onder Bart. Hoe hij de armoede en de kinderarmoede heeft aangepakt, daar kijken wij naar, vanuit Gent. We kijken ook naar zijn recepten, want ook bij ons moeten die cijfers naar beneden.”

S: “Ik ben heel blij dat Mathias burgemeester is geworden van Gent. Weinig mensen spreken met zoveel passie en liefde over hun stad zoals hij dat doet. Hij is ook een echte sociale liberaal, en zo moet je zijn als burgemeester. Elke mens moet meetellen. Ik vind Gent een inspirerende stad. Gent heeft een rijk verleden, en staat er ook echt, zelfs internationaal. Mechelen is een maatje kleiner, maar qua stadsvernieuwing, innovatie en economie kijken we heel erg op naar Gent. Wij proberen de beste te zijn, maar op die vlakken is Gent ons toch ver voor.”

Wat denken jullie echt, voor 1 mei?

DC: “Wij gaan winnen, met 2-1. Giorgi Chakvetadze is net op tijd weer fit. Onthou die naam maar Bart, Chak – Chak – Chak!”

S: “Droom maar verder Mathias. Mechelen wint. Met 1-2. En indien niet, dan vieren we toch. Dat zit nu eenmaal in onze aard. Ik heb die intense voetbalgevoelens minder dan Mathias, maar uiteraard zal ook ik heel blij als wij winnen, en triest als we verliezen. Het gaat niet alleen om de club, maar om de hele stad.”

Gaat de beker naar KAA Gent of KV Mechelen? Mathias De Clercq en Bart Somers claimen hem allebei
PN Gaat de beker naar KAA Gent of KV Mechelen? Mathias De Clercq en Bart Somers claimen hem allebei3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Myriam Vander Vinck

    Hoop dat ze winnen in Mechelen.

  • Kim De Bakker

    Ik dacht da onze burgemeester een Racing Mechelen supporter was ????

  • Luciano Van As

    Awel KV mag winnen van mij en dan volgend seizoen in 1B blijven sjotten !