Sociale woningcrisis sleept aan, Bernadettewijk vandaag gecontroleerd

Stad: “Nooit Vlaams advies voor sloop Bernadettewijk gekregen”

De sociale woningen in de Sint-Bernadettestraat.
Wannes Nimmegeers De sociale woningen in de Sint-Bernadettestraat.
De stad Gent reageert op de verklaringen die minister-president Bourgeois (N-VA) en partijgenoot minister Homans recent afgelegd hebben over het dossier van de Sint-Bernadettewijk. Die beweerden “dat al vier keer een positief advies door Onroerend Erfgoed Vlaanderen werd verleend voor de sloop van de tuinwijk”. “Klopt niet”, zegt het stadsbestuur.

“Dit dossier heeft nood aan correctie informatie”, klinkt het bij de stad. “Geen enkel van de adviezen waar de ministers het over hadden, had betrekking op de typische huisjes die getoond werden in de reportage van de VRT tijdens ‘Iedereen Kiest’. De adviezen gaan over onderdelen van de tuinwijk die niet behoren tot de oorspronkelijke bouwfase van begin de jaren ’20, maar over achteraf bijgebouwde meergezinswoningen en over een vleugel van het schoolgebouw in de wijk. Die gebouwen werden trouwens ook gesloopt, WoninGent bouwde er al nieuwe sociale woningen. De uitspraken van de minister-president zijn dus naast de kwestie. Het college staat klaar om WoninGent te ondersteunen bij de uitbouw van een nieuwe toekomst voor de Sint-Bernadettewijk. We moeten samen met Vlaanderen verantwoordelijkheid nemen. De beelden die we gezien hebben op tv zijn schrijnend. Er is dringend nood aan een goede toekomst voor iedereen in de wijk.”

Wannes Nimmegeers

Ondertussen werd donderdag - op bevel van burgemeester Termont - een inspectieteam naar de sociale woonwijk Sint-Bernadette gestuurd. Ze controleerden er alle huurwoningen, en in het bijzonder die zeven exemplaren die ongeschikt zijn verklaard. Niet alle bewoners waren thuis, uiteraard, maar de woningen worden nu met spoed onder handen genomen. Vraag blijft waarom het vandaag plots wél snel kan, terwijl de problemen al jaren gekend zijn.

Lees ook: https://www.hln.be/regio/gent/n-va-het-is-coddens-die-liegt-vlaamse-overheid-gaf-wel-degelijk-toelating-om-bernadettewijk-te-slopen~a3cd83fb/

Lees ook: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/termont-schuift-schuld-slechte-staat-sociale-woningen-van-zich-af-heb-mijn-verantwoordelijkheid-genomen~a70d03bf/
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.