Sluiting aangekondigd in volle renovatie

PETITIE OUDERCOMITÉ MOET BASISSCHOOL SINT-LAURENS REDDEN

Sara-Elise (4) geeft een bloemetje aan de juf om haar een hart onder de riem te steken.
James Arthur Sara-Elise (4) geeft een bloemetje aan de juf om haar een hart onder de riem te steken.
De dorpsgemeenschap van Sint-Kruis-Winkel staat op haar achterste poten. De directie van de vrije basisschool Sint-Laurens kondigde gisteren onverwacht aan dat in september 2019 de deuren sluiten. "Door besparingen is een school met 78 leerlingen niet levensvatbaar", zegt directeur Dirk De Caluwé.

Het nieuws komt voor de ouders en het personeel van vrije basisschool Sint-Laurens in Sint-Kruis-Winkel als een donderslag bij heldere hemel. De voorbije jaren werden plannen gemaakt voor vernieuwing van de schoolinfrastructuur. De eerste fase van de renovatie en uitbreiding van de gymzaal, refter en sanitair is zelfs al achter de rug en gebeurde in eigen beheer. "Een tweede fase met de bouw van nieuwe klaslokalen zou volgen. Met de ouderraad hebben we financiële middelen ingezameld via een ontbijtactie, bloemenverkoop en andere initiatieven. Allemaal een maat voor niks", zegt Marylène Wicke, voorzitter van het oudercomité en mama van leerlingen Liam (5), Mathis (6) en Yentl (8).


"Als de beslissing doorgaat, is dit een ramp voor het sociaal leven in ons dorp. De speelpleinwerking vindt onderdak in de school en we hebben een actieve ouderwerking", zegt Wicke. De ouderraad geeft de strijd echter niet op. "We hebben een onlinepetitie gestart om te protesteren tegen de beslissing van de raad van bestuur en broeden samen op andere acties."

De speelplaats ven de Sint-Laurensschool met links het al gerenoveerde gedeelte.
James Arthur De speelplaats ven de Sint-Laurensschool met links het al gerenoveerde gedeelte.

Niet meer te voet

Ook de leerkrachten werd gisteren een hart onder de riem gestoken door de ouders. Johan Mels en zijn dochtertje Sara-Elise (4) deelden rozen uit aan de kleuterjuffen. "We zijn vijf jaar geleden komen wonen in het dorp. Momenteel kan ik mijn dochtertje te voet naar school brengen, maar als ze naar Wachtebeke moet verhuizen, zal dat niet meer lukken", zucht hij.


Ook de lokale bewonersgroep van Sint-Kruis-Winkel roert zich. "We hebben 25 jaar geleden al eens met succes geprotesteerd tegen sluitingsplannen. We zijn opnieuw strijdvaardig, zeker nu de school nog maar pas gedeeltelijk is vernieuwd", zegt Marnix De Smet.


Algemeen directeur Dirk De Caluwé toont begrip voor de boze reacties op de sluiting van de school. "De beslissing is ingegeven door besparingen. Zo wordt het bijvoorbeeld steeds moeilijker om subsidies te verkrijgen bij de hogere overheid voor verbouwingsdossiers. Bovendien tellen we in Sint-Kruis-Winkel 78 leerlingen, terwijl er in onze andere vestigingen in Wachtebeke telkens tussen de 150 en 200 kinderen school lopen. Bovendien wordt geen groei verwacht van het aantal jonge kinderen in het dorp", zegt De Caluwé. "Na de sluiting zullen de kinderen en alle personeelsleden terecht kunnen in één van onze twee vestigingen in Wachtebeke en Overslag, die zich op 2 tot 3 kilometer van de huidige school bevinden."


Over de toekomst van het schoolgebouw kan De Caluwé weinig lossen. "Er is niks beslist over de bestemming. We stellen een masterplan op om de veranderingen de komende jaren in goede banen te leiden."