Sloop schooltje voor uitbreiding Aldi

BUURT STEIGERT OMDAT RELICT WERELDTENTOONSTELLING DREIGT TE VERDWIJNEN

Het schoolgebouw zou moeten verdwijnen voor de uitbreiding van Aldi.
Foto Yves Masscho Het schoolgebouw zou moeten verdwijnen voor de uitbreiding van Aldi.
Aan de wijk Ottergemse Dries worden massaal bezwaarschriften ingevuld tegen de geplande sloop van een oud schoolgebouw aan de Harelbekestraat. Dat is een overblijfsel van de wereldtentoonstelling van 1913, maar zou moeten verdwijnen voor de uitbreiding van warenhuis Aldi.

De wijk Ottergemse Dries staat in rep en roer. Dat er plannen waren om 'iets' te doen met het merkwaardige schoolgebouwtje was geweten. Tijdens de laatste buurtvergadering werd gevraagd eerst samen met de architect van de parochie - eigenaar van het schooltje - en de architect van de Aldi te overleggen. Maar in plaats daarvan hangt er nu een bouwaanvraag voor de sloop van het schoolgebouw en de aanpalende gebouwen.


"Dat schooltje werd in 1914 'gerecycleerd' van de Wereldtentoonstelling een jaar eerder toen het als modelschool fungeerde in het Moderne dorp rond de Sterre", zegt historicus Hannes De Zutter. "Het staat op de erfgoedlijst, maar is niet officieel beschermd." In de jaren 80 hield het schooltje op te bestaan, maar sindsdien zat welzijnsorganisatie 't Geraarke daar. Zij bieden tweedehandskledij aan aan wie dat nodig heeft. In de loop der jaren werden er nog gebouwen bij gezet. Zo is er onder meer een polyvalente zaal voor de buurt, een gevelkapel, een pestkapelletje uit 1866 en een kapel voor erediensten. Bij de inwijding van deze kapel schonken buren ook een klok aan de parochie, die er nog steeds staat. En er is een prachtige tuin, die nooit voor de buurt toegankelijk werd. De hele site is 2.000 vierkante meter groot. En hoewel er in de bouwplannen een nieuwbouw met polyvalente zaal wordt voorzien, is er toch een verlies van 60 procent van het patrimonium.


Vlak achter het gebouwencomplex is nu een supermarkt van Aldi, en die zou uitbreiden. Er zou ook heel wat ruimte voor extra parking worden voorzien. De huidige tuin waarvan sprake zou veranderen in een verplicht waterbekken. Van de huidige bebouwing wordt niets behouden, met uitzondering van de klok, de gevelkapel en het pestkapelletje. Maar wat er mee zal gebeuren is niet duidelijk. Zeker is dat het historisch belangrijke schooltje gedoemd is te verdwijnen.

Waardevolle verleden

En dus verzamelt de buurt nu massa's bezwaarschriften, in de hoop dat de stad de bouwaanvraag afkeurt. Er komt ook steun uit onverwachte hoek. Een aantal studenten schaart zich achter het protest. "Ik zit in mijn derde bachelor kunstwetenschappen, en ik hou van monumenten. Gent heeft er meer dan Brugge en Antwerpen samen. Maar ik vind dat er te lichtzinnig mee omgesprongen wordt, soms. In deze wijk zijn al heel wat kastelen verdwenen, bijvoorbeeld. Er zijn toch andere opties dan gewoon slopen. Renoveren en herbestemmen moet toch kunnen? Er moet plaats zijn voor een betere huisvesting voor de armoedewerking Geraarke, maar wel met oog voor het waardevolle verleden. Heel wat studenten, ook van de architectuur en de geschiedenis, delen die visie. Dus gaan we nu volop handtekeningen verzamelen. Hopelijk kan het deze school redden, en indien niet, zal het toch een krachtig signaal zijn."