Sloop dreigt voor Sint-Gerardus

STAD GEEFT TOESTEMMING VOOR AFBRAAK LAATSTE RESTANT WERELDEXPO

Het Sint-Gerardusschooltje in de wijk Ottergemse Dries dreigt afgebroken te worden.
Foto Masscho Het Sint-Gerardusschooltje in de wijk Ottergemse Dries dreigt afgebroken te worden.
In de Gentse wijk Ottergemse Dries dreigt het Sint-Gerardusschooltje, het laatste originele gebouw van de Wereldtentoonstelling in 1913, verloren te gaan. Twee nabijgelegen supermarkten willen uitbreiden en de stad geeft toestemming om het gebouw te slopen. Historici steigeren en willen vermijden dat het wordt afgebroken.

Het voormalige schoolgebouwtje Sint-Gerardus ligt in de schaduw van het UZ en doet al enkele jaren dienst als lokalen voor hulpverlening. De parochie is eigenaar van het pand. Pas in 2013 kwam uit dat het schooltje het laatste overgebleven originele bouwwerk van de wereldtentoonstelling van 1913 in Gent was. "In het expodorp van toen stond 'een school'", zegt historicus Hannes De Zutter. "Ons schooltje. Het was toen al gebouwd met de bedoeling na de expo écht gebruikt te worden. De toenmalige pastoor van de Ottergemse Dries toonde interesse. De kasteelheer kocht het schooltje en schonk het aan de parochie, bedoeld als cadeau aan de wijk. In 2014 al zaten de kinderen hier op school. Het gebouw werd gewoon verplaatst. Het is raar dat het zo lang geheim bleef dat dit werkelijk historisch erfgoed is. De ontdekking haalde zelfs het boek over honderd jaar expo niet."

Negatieve adviezen

De Christus Koning-parochie heeft geen geld meer om het gebouw te onderhouden. De achterliggende Aldi wil uitbreiden en daarvoor het rode bakstenen gebouw slopen. De stad heeft de bouwvergunning en dus ook de sloop van de Sint Gerardusschool goedgekeurd, ondanks negatieve adviezen van het Agentschap voor Onroerend Erfgoed en de Gentse stadsdienst voor Monumentenzorg. "Schandalig", vinden De Zutter en vele anderen. "De school staat op de lijst van Onroerend Erfgoed. Voor de Wereldtentoonstelling werden de Gras- en Korenlei opgesmukt, werd het Gravensteen gerenoveerd, werd de Sint-Michielbrug gebouwd, de Floraliahal, noem maar op. Maat het laatste échte restant gaan ze gewoon slopen?"

Bezwaarschriften

Dus dienden De Zutter en anderen al bezwaarschriften in om de beslissing van de stad te herroepen. Ze hopen dat er nog mensen hun voorbeeld volgen. Ze roepen ook op om massaal brieven te schrijven naar de Dienst voor Ruimtelijke Vergunningen van de provincie Oost-Vlaanderen en naar het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), in de hoop dat een sloop op die manier kan worden voorkomen.