Slimme afvalbakken op Gras- en Korenlei: “Geen excuses meer om afval te laten rondslingeren”

Didier Naessens van Ivago en schepen Bram Van Braeckevelt bij de slimme afvalkorf.
Nimmegeers Didier Naessens van Ivago en schepen Bram Van Braeckevelt bij de slimme afvalkorf.
Schoonheidsprijzen zullen ze niet winnen, maar zes van deze grote afvalkorven moeten voortaan wel zorgen dat de Gras- en Korenlei proper blijven. De vuilnisbakken van 4.000 euro per stuk hebben een systeem waarmee het afval kan samengeperst worden. Ze geven zelfs een signaal aan de ophalers wanneer de korf vol zit.

Een gewone afvalkorf kost de stad zo’n 1.000 euro per stuk, deze kost vier keer zo veel. De nieuwe ‘slimme compacterende’ exemplaren kunnen echter een pak meer. Ze werken op zonne-energie en geven aan hoeveel afval er ten allen tijde in de korf zit. Wanneer die gevuld is komt een metalen arm naar beneden die alle afval samendrukt. Op die manier kan er veel meer in één afvalkorf: tot 480 liter afval tegenover 100 liter in een standaard vuilnisbak. Wanneer de bak vol is, krijgen de ophalers een signaal en komen ze hem ophalen. Dat gebeurt drie tot vijf keer per dag.

Properder

Een prototype van de compacterende vuilnisbak werd uitgetest in de Veldstraat en op plekken waar vaak barbecues gehouden worden. Dat bracht enkele gebreken aan het licht. “De oude versie kampte met wat roestproblemen en hij werkte ook niet altijd naar behoren. Daarom hebben we een aangepaste versie laten maken. Deze moeten zeker tien jaar meegaan. Als deze voldoen, zullen ook de overige geplaatst worden. In totaal moeten er tachtig over heel de stad komen, vooral op plekken waar veel volk samenkomt”, zegt algemeen directeur Didier Naessens van Ivago.

“Als ze op de juiste manier gebruikt worden dan zal dit de Gras- en Korenlei een stuk properder maken. Er gebeurde al veel om dit stuk van de stad proper te houden, maar je kan onmogelijk iedereen op de Gras- en Korenlei gaan zeggen waar ze hun afval moeten achterlaten”, zegt Bram Van Braeckevelt

Grijs

De afvalkorven kregen een grijze kleur in plaats van de traditionele olijfgroene kleur. “Dat gebeurde op vraag van de dienst monumentenzorg, om ze toch wat te laten opgaan in het historische decor. Of het mooie korven zijn? Goh, een klassieke korf is inderdaad mooier, maar we hebben dankzij deze korven de mogelijkheid om hier in één keer 3.400 liter afval op te slaan dat ook nog eens meerdere keren per dag wordt opgehaald. Er zijn geen excuses meer om hier afval te laten rondslingeren”, zegt Koen Van Caimere van Ivago. 

De nieuwe korven zijn ook voorzien op grotere verpakkingen. Traditioneel zijn bijvoorbeeld pizzaverpakkingen problematisch, omdat ze niet in een korf passen en dan vaak naast de vuilnisbak gedropt worden. Ook pastabekers kunnen er makkelijk in. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van Gent

  Zouden daar ook groene schepenen in passen ? : ) Er zijn er anders wel genoeg om te testen : ) Niet een beetje laat om zo een vuilbak te introduceren als de zomer en dus ook de drukste periode bijna zal gedaan zijn ?

 • Mike Dobbelaere

  Catherine: Helaas, zelf je dak en motorkap volledig volhangen met zonnepanelen geeft niet voldoende om gewoon te kunnen blijven rijden. Verre van zelf.

 • Niels Guillaume

  Ben benieuwd wat er gebeurt wanneer men er een fleske rosé in steekt.

 • Catherine MISTIAEN

  Die bolvormige zonnepanelen bovenaan vind ik wel mooi. Zou zo een paneel genoeg elektriciteit geven bovenop een elektrische wagen, heb ik mij al eens afgevraagd.