Slechts 250 man op openingsavond

EERSTE WEEKEND GHENTVILLE VALT LETTERLIJK IN HET WATER DOOR SLECHTE WEER

Ghentville was dit weekend zo goed als leeg door het slechte weer.
Foto Yves Masscho Ghentville was dit weekend zo goed als leeg door het slechte weer.
Het openingsweekend van Ghentville is letterlijk in het water gevallen. De eerste avond kwamen er slechts 250 mensen opdagen. "Onze inkomsten zijn niet wat we hadden gehoopt, maar wie weet wat voor mooi weer het de komende weken nog wordt", zegt organisator Michel Blanckaert.

Op voorhand werd Ghentville - het dorp in de Gentweg in Evergem dat volledig is opgebouwd uit 4.250 palletten - groots aangekondigd, maar op de eerste dag werd het geen stormloop. De parking stond vrijdagavond halfvol, in de fietsenstalling stonden er welgeteld twee fietsen. Voor de optredens van Fatih, Froze & Raab en Uberdope stonden slechts enkele tientallen mensen onder de tent. Al lieten zij het slechte weer niet aan hun hart komen. Gille van Uberdope waagde zich zelfs aan een crowdsurfsessie, ondersteund door een twintigtal mensen die hem gelukkig veilig terug op het podium neerzetten.

Modder

Het terrein van Ghentville lag bezaaid met plassen, maar de medewerkers werkten hard om die op te vullen met houthaksel. Toch kon de modder hier en daar niet vermeden worden. "Als ik mijn kassa moet geloven, waren er vrijdag toch zo'n 250 mensen. Zaterdag klokten we af op net geen 200 bezoekers", zegt organisator Michel Blanckaert van Michael Tiger. Dat is het productiehuis achter Ghent in Motion. "Als de zon had geschenen, was er natuurlijk veel meer volk geweest. Maar teleurgesteld zijn we niet, want we hadden geen verwachtingen. En de mensen die er waren, waren duidelijk wel de dansers, want er is toch zwaar gefeest. Maar de regen hield toch zo'n zeventig procent van de mensen thuis, denk ik. Bovendien waren er dit weekend meer festivals dan uren. Ghentville blijft nog een paar weken staan, en wie weet wat voor mooi weer we nog gaan krijgen. De inkomsten waren niet zoals gehoopt, maar daarom zijn we nog niet failliet", klinkt het hoopvol.


Ghentville is dan ook 'maar' een nevenproject van de nieuwe film over het Gentse havengebied. "Dat wordt een documentairefilm zoals je op Discovery Channel ziet. We vonden het leuk om voor onze film over de haven iets te doen met palletten, en kwamen zo twee maanden geleden op het idee voor Ghentville. Lang hebben we ons dus niet voorbereid. Aan de opbouw zelf hebben we elf dagen gewerkt met zo'n vijftien man", weet Blanckaert.

Culinair verwennen

Wie de komende weken toch nog eens een bezoekje wil brengen, kan rekenen op dj-sets, eten en drinken aan de kraampjes, maar wie dat wenst, kan ook overnachten en zich culinair laten verwennen door Matthias Van Acker, de chef-kok van Coeur d'Artichaut dat dit jaar zijn 25ste verjaardag viert. "We kunnen zo'n honderd mensen bedienen per avond", zegt de chef. "Vandaag (vrijdag, red.) hebben we een dertigtal couverts gehad. Dat kan dus beter, maar het zal nog wel op gang komen. De regen en de Patersholfeesten houden de mensen weg van hier."