Sint-Bavo verbreekt wereldrecord dabben

ZWARTE SINT EN ZUSTER MONICA IN DE STRIJD OM 'STRAFSTE SCHOOL'

De leerlingen gaven zich volledig tijdens hun wereldrecordpoging 'dabben'.
James Arthur De leerlingen gaven zich volledig tijdens hun wereldrecordpoging 'dabben'.
De leerlingen en het personeel van het Sint-Bavohumaniora haalden gisteren alles uit de kast om de titel van Strafste School binnen te halen. Met flink wat decibels en ballonnen werd de MNM-jury van zijn sokken geblazen. Een ge-slaagde wereldrecordpoging 'dabben' met 1.531 deelnemers vormde de kroon op het werk.

Elk jaar gaat VRT-radiozender MNM op zoek naar de Strafste School in Vlaanderen en Brussel. Het Sint-Bavohumaniora schopte het tot de finale van de wedstrijd en neemt het op tegen negentien andere scholen. Gisteren bezocht een jury met presentator Tom De Cock, Thuis-acteur Mathias Vergels, vlogger Zaka en Hanna Desutter van de Scholierenkoepel de middelbare school aan de Reep.


De Gentse uniformschool gooide al haar troeven in de strijd om de jury te overtuigen dat ze 'samen straf zijn en samen grenzen verleggen': het thema van de 'Strafste School' dit jaar. Met een flink aantal decibels en nog veel meer ballonnen kregen Vergels en co een warm onthaal. Zesdejaarsleerling Lionel Mueghe kroop voor de gelegenheid in zijn rol als zwarte Sint om de voorname gasten te verwelkomen.

Zuster Monica slaat een babbeltje met MNM-presentator Tom De Cock en Thuis-acteur Mathias Vergels.
James Arthur Zuster Monica slaat een babbeltje met MNM-presentator Tom De Cock en Thuis-acteur Mathias Vergels.

Levende schilderijen

Daarna trok het gezelschap de schoolgebouwen in om er tal van tableaux vivants of levende schilderijen te bewonderen die de leerlingen en het schoolpersoneel met verve uitbeelden. Van een fuif met Valentijns-engeltjes tot een après-skibar. Werkelijk iedereen werd ingeschakeld van het onderhoudspersoneel tot de directie. Zelfs zuster Monica (78), de bekende oud-directrice van Sint-Bavo, deed haar duit in het zakje door een dessertje met M&M-snoepjes te serveren aan de gasten van MNM.


Het enthousiasme viel duidelijk in de smaak bij de jury. "Holy shit, jullie zijn met veel", sprak presentator Tom De Cock vanop het podium op de speelplaats van de katholieke school. "Dit is de eerste school dit jaar waar ook de poetsvrouwen en de klusjesmannen betrokken worden in het feest. Jullie zijn zeker niet de minste kandidaat die we al gezien hebben. Dit lijkt een zeer fijne plek om naar school te gaan", klonk het lovend.

Zesdejaarsleerling Lionel Mueghe kwam verkleed als zwarte Sint naar school.
James Arthur Zesdejaarsleerling Lionel Mueghe kwam verkleed als zwarte Sint naar school.

Wereldrecord

En dan moest het wereldrecord dabben nog volgen. Met 1.531 waren ze, de leerlingen en leerkrachten die de populaire hiphopmove minutenlang aanhielden voor het oog van gerechtsdeurwaarders. Onder hen ook oud-leerling Mieke Van Hecke. De jury was dan al van het toneel verdwenen.


Morgen maken ze bekend wie de Strafste School van 2017 wordt. "Dat doe ik sowieso met een stunt: naakt op een paard of met een helikopter. Dat zien we nog wel", lacht De Cock. Hij krijgt het gezelschap van Mathias Vergels, die komt optreden bij de winnaar. Op de Sint-Bavohumaniora kruisen ze alvast hun vingers.