Sint-Baafs gaat weer door tot 3 uur

Koen Crucke in 't Gents en House of the Bull op fontein

Koen Crucke dompelt tijdens de Gentse Feesten het Sint-Baafsplein onder in een Gentse sfeer. "En het mag een beetje aangebrand zijn".
Foto James Arthur Koen Crucke dompelt tijdens de Gentse Feesten het Sint-Baafsplein onder in een Gentse sfeer. "En het mag een beetje aangebrand zijn".
Het Sint-Baafsplein stopte vorig jaar tijdens de Gentse Feesten om klokslag 1 uur. Dit jaar openen ze op dat uur hun House of the Bull dat op de fontein wordt gebouwd. Daar draaien dj's op de afterparty tot 3 uur. Verder is het programma gevarieerd met leuke uitschieters, zoals Koen Crucke die een Gents repertoire brengt.

Het Sint-Baafsplein is één van de grote publiekstrekkers tijdens de Gentse Feesten. Het zal de 17de keer zijn dat de vzw Onder de Draak de programmatie regelt. "En dat wordt wat het elk jaar is", belooft Ivan Saerens. "Een gevarieerd programma voor jong en oud, met enkele vaste waarden, enkele uitschieters, en voor dit jaar extra veel Gents op het podium."

Aangebrand

Opmerkelijk bij dat Gents is Koen Crucke, die zijn optreden ook gewoon Koen Crucke Gents heeft genoemd. "Een beetje compensatie omdat ik in De Haan gaan wonen ben", lacht hij. "Ik breng de echte Gentse nummers van vroeger, met Gentse teksten, en die mogen best wel aangebrand zijn. Het zijn meezingers voor wie echt van Gent is." Qua Gents zijn er ook nog The Shakers, BiezeBaaze, Wim Claeys, Pure 4 Fun, Sarah Ferri en The Skyblasters, die voor het eerst op Sint-Baafs staan.


Het meest opvallende op dat plein is echter de constructie die op de fontein komt te staan. "De eerste jaren was dat altijd miserie, met mensen die zwommen in de fontein of er shampoo in goten", zegt Saerens. "Dan zijn we de fontein gaan overdekken, als vipruimte, en vorig jaar als groot platform zoals op de kerstmarkt, maar het was niet wat we ervan verwacht hadden. Dit jaar komt er The House of the Bull van Jupiler. Dat staat ook op Werchter en Graspop. In House of the Bull wordt van 1 tot 3 uur een soort afterparty, met dj's, gehouden. Onder meer Benoelie, Commoro en Daddy Cool staan geprogrammeerd. De House of the Bull is er tot en met zaterdag 22 juli. Op zondagavond mogen The Magical Flying Thunderbirds de boel op ons plein afsluiten."


De ingreep is opmerkelijk, omdat het Sint-Baafsplein vorig jaar nog uitpakte met het bewust stoppen om 1 uur, omwille van de leefbaarheid voor de omwonenden. "Maar we hebben gemerkt dat mensen dat gewoon raar vinden, als het plein om 1 uur al stilvalt", zegt Joris De Wildeman. "De House of the Bull is een soort afzakker, voor wie nog even wil blijven plakken. Geen muziek over het gehele plein, dat is heel lokaal, en met een bar in de tent. En uiteraard is dat binnen de opgelegde geluidsnormen."


En dan zijn er nog de namen die eruit springen op het Sint-Baafsplein: Frank Boeijen staat er al op de eerste avond, meteen een klepper van formaat, De Dolfijntjes, Cleymans & Van Geel, Christoff & Lindsay en Les Truttes. De ploegvoorstelling van KAA Gent is er uiteraard ook opnieuw, vooraf gegaan door de ploeg van de VDK Dames Volleybal.