Siegfried Bracke: “Gemeenteraadslid sp.a woont zelf in sociale woning”

Wettelijk perfect in orde, maar ethisch ligt het moeilijk met wachtlijst van 11.119 mensen

De sociale woningen op het eiland Malem.
Wannes Nimmegeers De sociale woningen op het eiland Malem.
De laatste dagen voor de verkiezingen wordt het hard gespeeld in Gent. Nadat VRT eerder de Gentse coalitie op haar grondvesten deed daveren met schrijnende beelden van sociale woningen, was het gisteren weer prijs. Siegfried Bracke (N-VA) lanceerde in hetzelfde programma ‘Iedereen kiest’ dat een socialistisch gemeenteraadslid al jarenlang in een sociale woning huist. Wettelijk gezien niks mis mee, maar met 11.119 mensen op een wachtlijst ligt dat ethisch moeilijk.

“Ik hoor bijvoorbeeld zeggen dat iemand van de gemeenteraad, een partijgenote van u en werkzaam bij WoninGent, ook een sociale woning bewoont. Ik hoop dat het niet waar is, maar ik vind dat heel typerend”, zei N-VA'er Siegfried Bracke op televisie, langs zijn neus weg. Burgemeester Termont reageerde zelf niet. Maar het verhaal klopt wél. Het gaat om Anne Schiettekatte, fractieleider van de sp.a, die al sinds 2004 in een huis op het Eiland Malem woont.

Door de hoogste huur te betalen draag ik bij voor de mensen die het veel minder goed hebben dan ik, en dus minder betalen

Anne Schiettekatte
Anne Schiettekatte.
Belga Anne Schiettekatte.

“Ja, ik woon daar sinds 2004, en daar is niks mis mee”, zegt Anne Schiettekatte zelf. “Ik ben daar ooit komen wonen toen ik nog niet de functie had die ik vandaag had (Schiettekatte is afdelingshoofd sociale zaken en leefbaarheid bij WoninGent, red.). Ik betaal daar de hoogste huurprijs. Bracke weet niet eens wat mijn toestand toen was. Door het meeste huurgeld te betalen, draag ik bij voor de mensen die het veel minder goed hebben dan ik, en dus minder betalen. Dat is het solidariteitsprincipe. Met wat ik meer betaal, kunnen andere mensen wat minder betalen.” 

Waarom ze nooit naar een privéwoning is gegaan? “Ik woon daar graag, er is daar groen, mijn zoon zit daar goed voor zijn studies... Het is een weloverwogen keuze om te blijven in die fijne en multiculturele buurt. Mij plots beschuldigen is vuilspuierij, Amerikaanse toestanden. Niet alleen ik, ook mijn gezin wordt daardoor getroffen. Zo doe ik niet aan politiek, ik heb hier geen woorden voor.”

 Siegfried Bracke.
Photo News Siegfried Bracke.

Wettelijk gezien is alles inderdaad perfect in orde. Wie voor maart 2017 een huurcontract ondertekende bij WoninGent, mag daar levenslang blijven. Sinds maart 2017 is de regelgeving anders. Als je voldoet aan een aantal voorwaarden, waaronder uiteraard ook een laag inkomen, krijg je een woning toegewezen voor 9 jaar. Daarna wordt de situatie herbekeken, en vanaf dan gebeurt dat om de 3 jaar. Wie een te hoog inkomen heeft, of een andere dan de oorspronkelijke gezinssamenstelling, kan de woning verliezen.

Dat WoninGent ooit sociale woningen ‘voor het leven’ toekende, is eigenlijk te gek voor woorden. In Gent staan intussen 11.119 mensen op de wachtlijst om een sociale woning te krijgen. Mensen die aan de wettelijk voorwaarden voldoen, met hun inkomen niet of nauwelijks op de private markt terecht kunnen, maar geen sociale woning krijgen omdat er gewoon niet voldoende zijn. De gemiddelde wachttijd voor een sociale woning in Gent bedraagt 5 jaar.

Bij sp.a wordt verontwaardigd gereageerd. "Zolang Vlaanderen niet solidair bijdraagt voor de sociale woningen, moeten we net blij zijn met mensen als Anne Schiettekatte, die veel betaalt. Daardoor kunnen we mensen die het écht nodig hebben een korting toekennen, en behouden we een gezonde sociale mix."
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hilde Eykens

  Bij de ideale woning laten ze veel huizen onbewoond staan , en toch blijven ze maar bijbouwen.

 • nand nuyts

  Anne Schiettekatte , laat het achterste van haar tong niet zien, want die huizen worden aan de buitenkant door de gemeenten onderhouden, zoals dak, ramen, glas, schilderwerk.

 • Herman Janssens

  Ze neemt de woning in van mensen die het echt nodig hebben. N-VA pleit al langer om het recht op een sociale woning te huren te ontnemen aan mensen die uit het dal zijn geraakt en veel meer verdienen dan toen ze de sociale woning toegewezen kregen.

 • geert calu

  hun pensioenen zijn ook verworven volgens Bracke en ethisch zou hij ook solidair moeten zijn met de burgers

 • Peter Buyck

  Siegried, niet elke collega-politicus is zo rijk als jij.