Schooltje Lübeckstraat nu toch verhuisd

De Toverstaf sluit de deuren tot de werken in de Lübeckstraat achter de rug zijn.
Foto James Arthur De Toverstaf sluit de deuren tot de werken in de Lübeckstraat achter de rug zijn.
De bedoeling was dat ze nog een jaar zouden blijven, maar de leerlingen uit het schooltje in de Lübeckstraat zijn nu toch weg. De afbraak van de wijk veroorzaakt teveel hinder bij het lesgeven en dan is er nog de hele asbestkwestie. Na de krokusvakantie komen de leerlingen van De Toverstaf terug, in september 2018 verhuizen ze naar de Oude Dokken.

De hele 'wijk' Lübeck, een zijstraat van de Afrikalaan, wordt gesloopt. Dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad, omdat de bewoners dik tegen hun zin moesten verhuizen.


Bovendien bleek bij de afbraakwerken geen rekening gehouden te zijn met asbestplaten. Buurtbewoners bleven de wijk in de gaten houden en maakten foto's van rondslingerend, asbesthoudend materiaal. Uiteindelijk werd dan toch een beschermende tent rond het bouwpuin gezet. Al die tijd bleef het kleuterschooltje De Toverstaf achteraan in de wijk gewoon open.


Vorige week verhuisde het schooltje dan toch. "Door die asbest-perikelen heeft de sloop heel wat vertraging opgelopen", zegt onderwijsschepen Elke Decruynaere. "Bedoeling was dat de wijk tijdens de zomervakantie zou gesloopt zijn. Door de vertragingen wordt er nu gewerkt. Maar dat is echt vlakbij het schooltje en de hinder door geluid en trillingen waren onhoudbaar. Dus hebben we beslist om de kindjes van De Toverstaf tijdelijk onder te brengen in de school De Wonderfluit in Sint-Amandsberg. We leggen 's morgens en in de namiddag een busje in tussen beide vestigingen om de kindjes te voeren."


Bart Devaere is directeur van beide scholen. "Het gaat maar om dertig kindjes, van de kleuterklasjes en een eerste leerjaar. Die konden er in De Wonderfluit perfect bij. Na de krokusvakantie, als de werken zijn afgerond, keren we terug naar de Lübeckstraat. In september 2018 mogen we dan verhuizen naar de Oude Dokken, waar tegen dan een nieuw schoolgebouw zal staan." (VDS)