Schild en Vrienden blijft in raad UGent

VERTROUWELING VAN LANGENHOVE NEEMT ZETEL OVER

Dries Van Langenhove is zijn zitje in de raad van bestuur kwijt.
Photo News Dries Van Langenhove is zijn zitje in de raad van bestuur kwijt.
Dries Van Langenhove mag zijn zetel binnen de raad van bestuur van de UGent verloren zijn, de functie blijft binnen Schild en Vrienden. Vertrouweling Louis De Stoop werd niet geschorst en is vanaf 1 oktober studentenvertegenwoordiger.

De storm die de Pano-reportage van woensdagavond veroorzaakte, blijft stevig doorwaaien. Ook op de UGent ging de jongerenvereniging Schild en Vrienden vlot over de tong. Wat zou er nu met de raad van bestuur gebeuren, het hoogste bestuursorgaan van de universiteit?


In 2016 behaalde Dries Van Langenhove, de leider van Schild en Vrienden, voldoende stemmen voor een functie voor twee jaar als studentenvertegenwoordiger binnen de raad. Dat mandaat eindigt aan het einde van deze maand. Intussen werd hij herverkozen, tot en met september 2020. Maar woensdag besliste rector Rik Van de Walle een procedure te starten om Van Langenhove uit te sluiten van de UGent, en dus ook van de raad van bestuur.


Tijdens de laatste zitting van de raad zal de stoel van Van Langenhove gewoon leeg blijven, maar vanaf oktober gaat de zetel naar zijn 'running mate' Louis De Stoop, ook een rechtenstudent en óók een prominent Schild en Vrienden-lid. De Stoop kwam mee in beeld tijdens de Pano-reportage, namelijk door een bericht op Facebook waarin hij de Adolf Hitler imiteert in Parijs. 'Poseren voor de Eiffeltoren, wie deed het beter?', vraagt hij zich af.

Louis De Stoop, die hier poseert zoals Hitler in Parijs, volgt hem op.
Pano Louis De Stoop, die hier poseert zoals Hitler in Parijs, volgt hem op.

Hardliner

Volgens insiders is De Stoop niet zomaar een lid, maar een hardliner. "In de interne 'Discord'-groep van Schild en Vrienden zijn er verschillende rangen", legt onze goedgeplaatste bron uit. "Net onder de eindbaas, Dries Van Langenhove, staan er drie à vier hondstrouwe topleden, de zogenaamde veteranen. Daartoe moet De Stoop behoren. Hij is iets jonger, en werd opgeleid door Van Langenhove."


Een schorsing lijkt evenwel niet aan de orde. Rector Rik Van de Walle was gisteren niet bereikbaar voor commentaar, en de persdienst van de UGent verwees naar de verklaringen van woensdag. "Er stelt zich momenteel enkel een duidelijk probleem rond de figuur van Dries Van Langenhove", zei de rector toen.


Volgens Eline Vandewalle, die ook verkozen werd als studentenvertegenwoordiger, wordt het wel lastig om met De Stoop samen te werken in de raad van bestuur na wat ze gezien heeft in de reportage.

Lastig werken

"Ik hoop dat de universiteit achter de schermen verder onderzoek voert, en een beslissing in dezelfde richting neemt over Louis De Stoop", zegt ze. "Andere studentenvertegenwoordigers zijn ook gechoqueerd door de reportage, en door het racisme en de haatdragende boodschappen erin."