Schepen Decruynaere (Groen) pleit voor extra Vlaamse investeringen in kinderopvang: “1.250 extra plaatsen nodig tegen 2023”

Morgen woensdag is het de Internationale Dag van het Gezin en recent stelde de Gezinsbond de resultaten van haar bevraging rond kinderopvang voor. Naar aanleiding van die gebeurtenissen vraagt de Gentse Schepen van Kinderopvang Elke Decruynaere (Groen) aandacht voor de nood aan bijkomende capaciteit in de kinderopvang. “We willen gezinnen graag in Gent houden, maar dan hebben we een beter Vlaams gezinsbeleid nodig.”

Eerst enkele cijfers. De afgelopen vijf jaar maakte de Vlaamse regering subsidies vrij voor 250 plaatsen. De Stad Gent verwacht echter de komende jaren, op basis van prognoses van de Vlaamse Overheid, een stijging in het aantal geboortes tot 2023. “Tegen 2023 zijn er vijf keer zoveel extra plaatsen nodig dan er de afgelopen vijf jaar bijkwamen: 1.250.”

Omdat de subsidies van Vlaanderen te weinig waren heeft Gent - net als Antwerpen- voor het eerst zelf kinderopvang extra gesubsidieerd. In 2017 waren er 9.144 baby’s en peuters in Gent. “Het aantal opvangplaatsen in Gent was nog nooit zo groot: 4.621 opvangplaatsen (op 1 april 2018,red). Gent is daarmee een prima leerling in Vlaanderen. In 10 jaar tijd kwamen er bijna 1.100 opvangplaatsen bij. Een goede zaak waarop we fier zijn. Toch blijft het belangrijk om werk te maken van meer, betaalbare én goede kinderopvang”, stelt Decruynaere. “In 2023 zullen er volgens de prognose 10.300 baby’s en peuters in onze stad zijn. Die bevolkingsstijging betekent dat er opnieuw nood is aan een groei van de kinderopvang. We hopen dat de Vlaamse Regering, als bevoegde overheid, haar verantwoordelijkheid neemt.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • avelino garcia

    Een schepenambt met 2000 voorkeurstemmen, en vorig jaar het schandaligste interview van het jaar gegeven. Dit is niet normaal.