Sarcofagen beschermen collectie

MUSEUM VOOR DIERKUNDE INGEPAKT TIJDENS VERBOUWING

Zowat de hele collectie Dierkunde zit verpakt in 'sarcofagen, houten kisten die de stukken moeten beschermen tegen water, stof en ongedierte tijdens de werken in het museum.
Wannes Zowat de hele collectie Dierkunde zit verpakt in 'sarcofagen, houten kisten die de stukken moeten beschermen tegen water, stof en ongedierte tijdens de werken in het museum.
Door verbouwingen in de gebouwen in de Plantentuin van de Gentse unief zit de collectie dierkunde voorlopig verpakt in zelfgemaakte 'sarcofagen'. Die moeten de collectie beschermen tegen water, stenen, trillingen en ongedierte.

In de kelder van het 'Palmarium' van de Plantentuin van de UGent, aan de Ledeganck, bevindt zich een museum waar de collectie dierkunde wordt bewaard. Dominic Verschelden is er al twintig jaar conservator, maar wat hij het voorbije jaar heeft gedaan, heeft hij nooit eerder gedaan. "Het gebouw wordt gerenoveerd", vertelt hij. "We hebben dus uitgekeken om de collectie dierkunde tijdelijk ergens anders op te slaan, maar er was nergens plaats. Dus moesten we iets anders vinden om onze kostbare stukken te beschermen."

De collectie bestaat onder andere uit allerlei dieren, opgezet of op sterk water, en beenderen.
Wannes De collectie bestaat onder andere uit allerlei dieren, opgezet of op sterk water, en beenderen.

Sarcofagen

In juni 2016 startte de bouw van enkele gigantische 'sarcofagen' in het museum zelf. Het zijn enorme houten kisten die waterdicht zijn gemaakt en waar bijna de hele collectie werd ingepropt. Er is geen centimeter meer vrij. De grootste kist is vijftien meter lang en vier meter hoog en bevat onder andere het skelet van een olifant en van een babygiraf van zeven maanden oud. Die kon er nog net in. "Onze collectie telt vijftigduizend stuks", zegt Verschelden trots. "Het museum bestaat dan ook al tweehonderd jaar, even lang als de unief zelf. We hebben gewervelde en ongewervelde dieren - op sterk water, maar ook opgezet -, we hebben skeletten, dissecties zoals ogen en hersenen,... We hebben zowat alles, van wormen en kevers tot dus ook een olifant. Heel vermoedelijk hebben we zelfs de schedel van de legendarische Gentse olifant Betsy."

Conservator Dominic Verschelden kan zich nu toeleggen op onafgewerkte skeletten, zoals dat van de tijger met antilope in de muil.
Wannes Conservator Dominic Verschelden kan zich nu toeleggen op onafgewerkte skeletten, zoals dat van de tijger met antilope in de muil.

Ongedierte

Bij de verbouwingen zal water de kelders insijpelen. De kans bestaat ook dat er stenen naar beneden vallen en stof zal er sowieso ook zijn. "Uiteraard moesten we onze collectie beschermen. De sarcofagen, met bovenop nog een laag plastic, beschermen wel tegen water, stenen en stof, maar er zijn nog risico's, zoals ongedierte. Dus komt in elke sarcofaag ratten- en muizenvergif, twintig dozen mottenballen en pesticide, die vooral de museumkever moet bestrijden. En dan hopen we dat we over anderhalf tot twee jaar, als de werken achter de rug zijn, onze collectie ongeschonden terugvinden."

Ander werk

Ondertussen gaat conservator Dominic Verschelden, die onder andere het drakenskelet voor de Drakententoonstelling in het STAM heeft gebouwd, heel wat achtergebleven werk verzetten. Artikels publiceren, maar ook verder werken aan onafgewerkte skeletten, zoals dat van de tijger met antilope in de muil.


Het Universiteitsmuseum, collectie Dierkunde, is normaal te bezoeken, maar de komende twee jaar dus niet.