Rosse buurt verenigt zich

BEWONERS, POOIERS ÉN PROSTITUEES ZOEKEN SAMEN OPLOSSING

De nieuwe vereniging wil ook het imago van het Glazen Straatje verbeteren.
Foto Wannes Nimmegeers De nieuwe vereniging wil ook het imago van het Glazen Straatje verbeteren.
In de Zuidbuurt hebben buurtbewoners, maar ook raamexploitanten en prostituees zich verenigd. In de feitelijke vereniging GlaStra gaan ze samen op zoek naar oplossingen voor de overlast in de buurt.

Het zit er nu al enkele jaren bovenarms op in de Gentse rosse buurt. Buurtbewoners pikken het niet langer dat hun leefomgeving geteisterd wordt door - voornamelijk Noord-Franse - bezoekers van de prostituees. De stad beloofde een verhuis van de rosse buurt, maar er komt maar geen schot in de zaak. Wel werden maatregelen getroffen waarbij onder meer minimumvereisten qua afmetingen en hygiëne werden opgelegd door de stad aan de kamers van de prostituees.

Respect

Maar buurtbewoners vonden dat daarmee de raamexploitanten een soort van bestaansrecht verwierven, en trokken naar de Raad van State tegen het politiereglement van de stad. Dat schoot dan weer in het verkeerde keelgat bij burgemeester Termont, die het dossier stil legde tot er een uitspraak van de Raad van State zou zijn. En zo stond iedereen die ook maar iets te maken had met de buurt rond de Pieter Vanderdoncktdoorgang lijnrecht tegenover elkaar.


Maar blijkbaar hebben de 'vijanden' elkaar nu toch gevonden, in de feitelijke vereniging 'GlaStra'. Hun slagzin luidt: 'buurt van plezier, met respect voor de mensen van hier'. "De verslaggeving rond de Gentse rosse buurt was altijd redelijk eenzijdig, en dat is onze eigen fout", klinkt het.


"Tot nu had het Glazen Straatje geen stem. Maar nu hebben raamexploitanten, prostituees en buurtbewoners de handen in elkaar geslagen. We willen verzoenen en oplossingen zoeken. Maar we willen ook werken aan een betere publieke perceptie. Want het beeld van duistere pooiers, groezelige bordelen en onderdrukte hoertjes strookt voor geen meter. Prostituees huren een virtrine met kamer aan een vast tarief, en werken daar, volledig vrijwillig, onafhankelijk en zelfstandig. Wat niet wil zeggen dat er geen overlast is. Het probleem van carrousselrijden en zwerfvuil bestaat wel degelijk. En GlaStra wil meewerken om dat op te lossen."


GlaStra hoopt dan ook de verhuizing van het Glazen Straatje te kunnen tegenhouden. "Gent is een stad met vele gezichten, en het Glazen Straatje is daar één van, al meer dan 100 jaar", klinkt het. De vereniging is ervan overtuigd dat iedereen naar elkaar kan toegroeien, stap voor stap.