Rondgang der Stroppendragers lokt weer veel volk

De Stroppendragers aan de Stadshal
Wannes Nimmegeers De Stroppendragers aan de Stadshal
Naar jaarlijkse gewoonte trok ook vrijdag weer de ‘Rondgang der Stroppendragers’ door de Gentse straten. Deze traditie kan steeds rekenen op een grote belangstelling.

Om 20.30 uur stipt zwaaien de deuren van het Gravensteen open, en wordt een stuk historisch toneel ten berde gebracht. Hoogtepunt daarbij is het ophangen van een Stroppendrager aan de poort van het Gravensteen. Niet echt natuurlijk, al lijkt het wel zo. Daarna trekt een lange stoet vol historische figuren doorheen de straten van Gent. Overal worden de Stroppendragers toegejuicht, en Keizer Karel uitgejouwd. Op de Koremarkt wordt uit respect voor de Stroppendragers elk jaar een optreden stilgelegd op het moment dat de stoet passeert. Aan het Gravensteen zelf wordt nog een stuk theater – compleet met vuurkorven en een brandstapel – opgevoerd voor de hele stoet terug naar binnen gaat. Elk jaar opnieuw lokt de ommegang een massa volk. “Het is fantastisch dat deze traditie zoveel volk trekt, ook jonge mensen en kinderen”, zegt burgemeester Mathias De Clercq. “De geschiedenis van onze stad mag niet vergeten worden.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • BLAND GEERT

    Respect !!!! Ze mochten wel wa langer hun muziek hebben uitgedaan...zodat alle Stroppendragers waren voorbij gegaan...dat is respect tonen...