Roma mogen zeker tot 17 juli in gekraakt huis blijven

Intussen hebben Roma In de Meeuwstraat een caravan gekraakt. Er zijn geen klachten, dus laat de stad betijen.
Foto JEW Intussen hebben Roma In de Meeuwstraat een caravan gekraakt. Er zijn geen klachten, dus laat de stad betijen.
De Romazigeuners, die sinds vorige week het pand van Alexander De Cuyper (28) in de Provenierstersstraat in Gent kraken, kunnen daar nog zeker ongestoord tot 17 juli blijven. Intussen vraagt de eigenaar zich af of de stad niet in opvang voor de Roma kan voorzien.

Als de vrederechter beslist dat de Roma het huis uit moeten, zal dat ten vroegste op 17 juli zijn. Zeer tegen de zin van De Cuyper. Hij stelt zich vragen bij de houding van de stad. Burgemeester Termont verklaarde onlangs nog dat de politie niks kan doen zolang de wet dat kraken strafbaar maakt, niet federaal gestemd is. "Ik begrijp dat de stad moet wachten op federale wetgeving. Toch zou de stad in opvang kunnen voorzien voor de Roma. Op die manier zijn de bewoners en de huiseigenaars niet de dupe. Intussen doen de Roma met het gebouw wat ze willen. Ik heb hier nooit toestemming voor gegeven."


Het onbegrip bij Alexander is ook tot bij het Vlaams Belang geraakt. Johan Deckmyn, voorzitter van de Gentse afdeling, stelt zich ook ernstige vragen. "De burgemeester steekt zich weg achter die wetgeving, die nota bene door zijn eigen partij wordt tegengehouden. Gent voert een gedoogbeleid als het op kraken aankomt. Zo stelde ik vast dat er sinds enkele weken Romagezinnen in caravans wonen tussen het groen op de hoek van de Meeuwstraat met de New Orleansstraat. In plaats van die mensen weg te sturen, mogen ze daar voorlopig gewoon blijven. Sterker nog: de stad ondersteunt hen."


Burgemeester Termont heeft in een antwoord op de vraag van Deckmyn meer klaarheid gegeven over de situatie in de Meeuwstraat. "Het gaat over een gezin met twee volwassenen en twee kinderen, die verhuisd zijn van de Voorhavenlaan naar de Meeuwstraat. De vader werkt sinds kort, de kinderen gaan naar school en het gezin wil een toekomst opbouwen in Gent en een pand huren. De buurtinspecteur heeft hen geïdentificeerd en er zijn geen klachten. De sociale partners zoeken een oplossing/alternatief op vlak van huisvesting." De politie houdt toezicht. (JEW/CHB/VDS)