Renoveren of slopen? Nog dit jaar beslissing over Bernadettewijk

Wannes Nimmegeers
In Gent beslist sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent nog dit jaar over het lot van de Bernadettewijk. De sociale woonwijk uit de jaren '20 kwam in een mediastorm terecht nadat uit een 'Pano'-reportage bleek dat ongeschikt verklaarde woningen alsnog werden bewoond. 

Op een raad van bestuur werd gisteravond - in aanwezigheid van een toezichthouder van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) - over de herhuisvesting van de bewoners en de toekomst van de site gesproken.
WoninGent geeft aan "geen overhaaste beslissingen" te willen nemen en een haalbaarheidsstudie - die zo goed als af is - te willen afwachten. 

Erfgoedlijst

Op basis van een doorgedreven screening, die sinds woensdag loopt, zijn volgens WoninGent de meeste bewoners van de wijk wel degelijk tevreden over de woonkwaliteit. Het aantal probleemwoningen is beperkt, maar toch zal voor het einde van het jaar een beslissing vallen over een renovatie of totale sloop.

Het dossier sleept al een tijd aan en was verantwoordelijk voor een opstoot in de campagne in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Zo zou de site erfgoedwaarde hebben, waardoor beslissingen over opwaardering het dossier compliceren. Zowel Vlaams minister van Wonen Homans (N-VA) als minister-president en Vlaams minister van Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) zien geen problemen in de sloop van de site, die op een erfgoedlijst staat. 

Bewoners

Het Gentse stadsbestuur spreekt tegen dat eerdere sloopvergunningen van toepassing zijn op de rest van de tuinwijk. Maar daarover werd op de raad van bestuur gisteravond geen duidelijkheid geschept. Alle bewoners van ongeschikte woningen, kregen van WoninGent een andere sociale woning aangeboden.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • rene vreys

    DIT staat niet alleen in GENT in heel BELGIE staan krotten die verhuurd worden ?