Relschopper van kraakpand blijft in gevangenis

24-JARIGE BLIJKT VOORZITTER VAN OFFICIËLE SUPPORTERSCLUB KAA GENT

rv
De enige relschopper die vrijdagavond aangehouden werd voor betrokkenheid bij de raid van het kraakpand aan het Stapelplein, is de voorzitter van een officiële supportersclub van KAA Gent. Gisteren kreeg de 24-jarige Gentenaar te horen dat zijn verblijf in de gevangenis nog even verlengd wordt. "Maar mijn cliënt hoort niet in de cel. Zeker niet voor zulke feiten", klinkt bij zijn advocaat, Thomas Gillis.

Vrijdagnacht viel een groep heethoofden de gekraakte woning binnen aan het Stapelplein. Ze hadden knuppels en bengaals vuur bij.


Bij de schermutseling raakte één agent gewond, maar voor de rest bleef het bij enkele gesneuvelde ramen en bloempotten. De politie kon uiteindelijk zes betrokkenen oppakken. Eén onder hen, K., werd aangehouden.

Supportersclub

Gisteren verscheen de 24-jarige man voor de raadkamer. Daar werd in de voormiddag beslist dat K. vrij was onder voorwaarden. "Het belangrijkste was dat mijn cliënt geen contact meer kon hebben met andere betrokkenen in het onderzoek. Een contactverbod dus", vertelt advocaat Thomas Gillis. "Dat betekent ook dat hij geen matchen van Gent kan bijwonen"


Bij de raid waren immers enkele supporters van KAA Gent betrokken, die naar het pand getrokken waren na de match tegen Standard. K. is zelfs voorzitter van een officiële supportersclub van de Buffalo's. Bij de club kunnen ze voorlopig evenwel niet veel kwijt over de zaak. "Volgens krantenartikels waren er voetbalsupporters betrokken bij die aanval, maar het is alvast niet voetbalgerelateerd. Wij zijn tegen élke vorm van geweld. Officieel weten wij ook niet wie betrokken is. Wij wachten het onderzoek van de politie af." Theoretisch gezien kan de club alleen mensen uit het stadion weren omwille van hun gedrag tijdens wedstrijden.


Bij de supportersclub vallen veel leden uit de lucht. Het lijkt er niet op dat er vanuit de vereniging een raid gepland en uitgevoerd werd.

Blanco strafblad

In de namiddag raakte bekend dat het parket in beroep ging tegen de beslissing van de raadkamer om K. vrij te laten. Dat betekent dat hij nog even in de Nieuwe Wandeling zal blijven. "Ik ben ontgoocheld en ontstemd", reageert Gillis.


"Mijn cliënt hoort niet in de gevangenis. Hij deelde de voorbije dagen een cel met een doorgewinterde crimineel. Die dacht dat K. undercover in de gevangenis zat, omdat hij zo'n normale jongen is. Hij heeft een blanco strafblad en is zwaar onder de indruk van de omstandigheden. Je moet de feiten ook in perspectief zien. Hij en zijn kompanen zijn niet binnengevallen om iemand fysiek te bedreigen. Uiteindelijk sneuvelden er wat bloempotten en ramen. Laten we dus niet overdrijven."


Ondertussen blijven de krakers het pand aan het Stapelplein 'bewonen'. De nieuwe kraakwet, die maandag gepubliceerd werd in het Belgisch staatsblad en die snelle politionele interventie mogelijk maakt, is nog niet van toepassing.