Rectorverkiezing UGent Alleen in begin tweederdemeerderheid vereist

Sas van Rouveroij heeft samen met zijn raad van bestuur het kiesreglement aangepast.
Foto Wannes Nimmegeers Sas van Rouveroij heeft samen met zijn raad van bestuur het kiesreglement aangepast.
Een tweederdemeerderheid behalen is niet langer vereist om de nieuwe rector van de UGent te worden. Dat heeft de raad van bestuur gisteren beslist. De aanpassing van het kiesreglement moet een doorbraak forceren na zeven onbesliste stemrondes. In september start een nieuwe stemcyclus.

De UGent beleefde de afgelopen maanden op zijn zachtst gezegd niet zijn beste tijden. De mislukte rectorverkiezing veroorzaakte een flinke deuk in het imago. De drempel om een tweederdemeerderheid van de kiezers achter zich te scharen, bleek keer op keer te hoog voor de kandidaten. Zelfs na het afhaken van tegenkandidaat Guido Van Huylenbroeck kon Rik Van de Walle niet het vereiste aandeel kiezers overtuigen.


Dat de wereldvreemde - overigens nieuwe - kiesprocedure moest aangepast worden, stond dus als een paal boven water. Toch verdwijnt de tweederdemeerderheid niet helemaal uit het reglement. De raad van bestuur van de UGent ging voor een compromis.


De nieuwe verkiezingscyclus omvat maximum drie stemrondes. Wanneer meer dan twee duo's kandidaat zijn, blijft de vereiste van een tweederdemeerderheid behouden in de eerste stemronde. Enkel de twee duo's die het meeste stemmen behalen, gaan naar de tweede ronde. In de tweede stemronde geldt opnieuw een tweederdemeerderheid, vanaf de derde stemronde wordt dit een gewone meerderheid: de helft plus één van de kiezers.


Indien slechts twee duo's zich kandidaat stellen dan wordt de tweederdemeerderheid behouden in de eerste stemronde en wordt al naar een gewone meerderheid overgeschakeld in de tweede ronde. Wanneer zich 1 duo kandidaat stelt, geldt de eis van de tweederdemeerderheid ook enkel in de eerste stemronde. Vanaf de tweede stemronde wordt dit een gewone meerderheid. De kiezer kiest voor of tegen het duo.

Duo's blijven

Bepaalde regels uit het huidige kiesreglement blijven behouden. Zo moeten kandidaten weer opkomen als duo met een genderevenwicht en blijven proffen, academisch, administratief en technisch personeel en studenten stemgerechtigd met een bepaald aandeel in het stemmentotaal.


Op welke data in september de verkiezingen zullen doorgaan, wordt pas de komende weken bekend gemaakt. Rest nog de vraag wie zich kandidaat zal stellen. De kans lijkt groot dat Rik Van de Walle opnieuw in de dans springt met zijn running mate Mieke Van Herreweghe. Van de Walle sluit dat zelf niet uit. "We denken er vanzelfsprekend ernstig over na. We ontvangen ook nogal wat aanmoedigingen in die zin. Maar het is nog iets te vroeg om een definitieve beslissing te nemen", zegt Van de Walle. (YDS)