Recordeditie voor vernieuwde marathon

7.000 LOPERS ZETTEN BESTE BEENTJE VOOR IN GENT

Maar liefst 1500 deelnemers stonden klaar om 42 kilometer te lopen.
Didier Verbaere Maar liefst 1500 deelnemers stonden klaar om 42 kilometer te lopen.
De eerste vernieuwde editie van de Gentse Marathon heeft zaterdag ruim 7.000 lopers naar de Watersportbaan gelokt. De loopwedstrijd bood meteen voor ieder wat wils: zo was er onder meer keuze uit een hele en halve marathon, en wedstrijden voor kinderen. Lopers voor het goeie doel waren talrijk aanwezig.

De Gentse Marathon werd voor het laatst georganiseerd in 2010, maar dit jaar bliezen marathonman Stefaan Engels en de stad Gent het evenement nieuw leven in. Mét succes, want nooit eerder stonden zoveel lopers aan de start van een loopwedstrijd in Gent. "Aan de marathon startten 1.500 lopers en voor de halve marathon zelfs 3.000. In totaal schreven zich meer dan 7.000 lopers in. Gent is meer dan ooit een loopstad. En ik ben blij dat ik eens aan de andere kant sta", lacht Stefaan Engels bij de start van de marathon.

Pieter Bracke en Nathalie Fournier uit Wetteren liepen ten voordele van het UZ.
Didier Verbaere Pieter Bracke en Nathalie Fournier uit Wetteren liepen ten voordele van het UZ.

Freek Braeckman

Ook heel wat bekende gezichten trokken de loopschoenen aan, onder wie Gentse schepenen Sofie Bracke (10 km), Resul Tapmaz (5 km), Filip Watteeuw (21 km) en gemeenteraadslid Guy Reynebeau (marathon). Ook VTM-nieuwsanker Freek Braeckman (marathon), Ex-miss België Joke Van de Velde (marathon) en acteur Daan Hugaert (21 km) waren van de partij. "We hebben bewust gekozen om het parcours langs de groene rand van de stad uit te stippelen langs heel wat mooie natuurgebieden. Bovendien maken we er ook de properste marathon ter wereld van. Alle papiertjes, gels, barverpakkingen, bekertjes en flesjes gaan direct in de 168 afvalbakken opgesteld langs de route", aldus schepen van Sport Resul Tapmaz.

Guy Reynebeau en 'marathonman' Stefaan Engels.
Didier Verbaere Guy Reynebeau en 'marathonman' Stefaan Engels.

Wereldberoertedag

De Marathon van Gent liet zich ook opmerken door de vele acties voor het goeie doel. In totaal werden 42 organisaties en projecten in de kijker gezet. Zo liepen Pieter Bracke en Nathalie Fournier uit Wetteren 42 en 21 kilometer ten voordele van het UZ. "We lopen voor de Intesieve Afdeling van de Kinderafdeling (PICU) waar onze Juul reeds meermaals met heel veel liefde werd verzorgd", weet Pieter. "In totaal werden al 200 stortingen voor de actie uitgevoerd. Het exacte bedrag kennen we volgende week", aldus Pieter. Ook de afdeling Neurologie stuurde heel wat personeelsleden naar de halve marathon om aandacht te vragen voor 'Wereldberoertedag' afgelopen zondag. Onder hen ook Kris Bracke.


De 40-jarige loper werd vorig jaar nog geveld door een beroerte. "Ik leefde nochtans gezond en deed veel aan sport. Het kan dus iedereen overkomen. Dagelijks worden zeven jonge mensen door een beroerte getroffen", weet Kris. Voor zoveel sportief geweld kwamen ook heel wat supporters afgezakt. Het trommelkorps Sibemol uit Wondelgem zorgde voor opzwepende beats. En Ona, Bavo en Mila supporterden hevig langs het parcours voor hun 'super mama en papa'.

Deelnemer Kris Bracke, die vorig jaar nog getroffen werd door een beroerte.
Didier Verbaere Deelnemer Kris Bracke, die vorig jaar nog getroffen werd door een beroerte.