Reconstructie van een liberale karaktermoord: zo werd Christophe Peeters in enkele uren aan de kant geschoven

Peeters in de gemeenteraadszaal in het stadhuis. Daar zal hij maandag voor het laatst als schepen zetelen.
James Arthur Peeters in de gemeenteraadszaal in het stadhuis. Daar zal hij maandag voor het laatst als schepen zetelen.
De pijnlijke exit van schepen Christophe Peeters zindert na in Gent. Vriend en vijand vinden dat deze liberaal met een opvallend palmares op zijn minst meer respect verdiende. Een reconstructie van de karaktermoord op de man met misschien de meeste kennis van zaken én ervaring bij de Gentse liberalen. 

Net zoals elke politicus had Peeters voor- en tegenstanders. De manier waarop hij aan de kant is geschoven, veroorzaakte een schokgolf binnen alle Gentse politieke partijen. Niemand zag dit aankomen. ‘Een makkelijke mens’ was Peeters niet, heel verstandig was hij zeker. Zijn verwezenlijkingen liegen er niet om. 

Al sinds 2002 is het Peeters die de stadsbegroting onder controle houdt. De pensioenen voor de ambtenaren zijn veilig gesteld, de stad heeft een reserve en er is de voorbije jaren veel geïnvesteerd, zonder de personenbelastingen te verhogen. Peeters kent de ingewikkelde stadsbegroting als zijn broekzak. Het is geen geheim dat Rudy Coddens (sp.a), de nieuwe financiënschepen, op Peeters vertrouwde om hem wegwijs te maken in de materie.

Peeters zette in zijn tijd als sportschepen de Zesdaagse terug op het spoor.
JVK Peeters zette in zijn tijd als sportschepen de Zesdaagse terug op het spoor.

Het departement financiën oogt dan misschien niet sexy, maar ook dit is werk van Peeters: het zwembad Rozebroeken, het vernieuwde zwembad Van Eyck, de heraanleg van de Blaarmeersen, de bouw van de klimmuur aan de Blaarmeersen, de restauratie van de Oude Vismijn, de oprichting van Puur Gent, de reorganisatie van de Gentse Feesten én de vuurspuwende draak, shop-op-zondag, het terug op het spoor krijgen van de Zesdaagse in ’t Kuipke, de Gentse Winterfeesten, het herbestemmen van leegstaande kerken en het Gentse terrasplan. En dit is maar een greep uit de realisaties die enkel en alleen aan Peeters kunnen worden toegeschreven.

De Oude Vismijn was jarenlang een stadskanker, Peeters kreeg het gebouw gerestaureerd
Vollaert De Oude Vismijn was jarenlang een stadskanker, Peeters kreeg het gebouw gerestaureerd

Peeters staat bekend als ‘wandelende encyclopedie’. Als er iemand was op het stadhuis die élk dossier kende, was het Peeters wel. Hij werd in 1994 gemeenteraadslid op zijn 20ste, als jongste raadslid ooit. In 2002 werd hij voor het eerst schepen, in de loop der jaren kreeg hij de bevoegdheden personeel, informatica, financiën, facility management, sport, haven, feesten, middenstand en innovatie onder zijn vleugels.

Maar voor de ‘clan Verhofstadt’ was de eigengereide Peeters al langer een doorn in het oog. Peeters heeft zich altijd – zelfs publiekelijk – afgezet tegen de ‘stamboomliberaal’ Mathias De Clercq, en vond dat hij zelf de koppositie verdiende, op basis van zijn verwezenlijkingen. Peeters had ook al tegen de kar van voorzitter Mick Daman gereden, toen hij ergens rond 2005 de positie van Daman als voorzitter van de partij in vraag stelde. Tussen (de entourage van) Souguir en (de entourage van) Peeters boterde het ook niet echt, na hun gezamenlijke campagne in 2012. En voor (de entourage van) Sofie Bracke zat Peeters in de weg om de onbetwiste nummer 2 van de partij te worden. Ook de stijl van Peeters, die soms als arrogant werd gepercipieerd, was een probleem. 

Ei zo na gevochten

Dus werd de ‘coup’ van gisteren nauwkeurig voorbereid, achter de schermen. Het partijbestuur werd – zoals gebruikelijk – opgeroepen om te komen stemmen over het bestuursakkoord. Dat er ook gestemd zou worden over schepenen, werd op de uitnodiging niet vermeld. Binnen de sterke kern Gent-Zuid werd rondgebeld om mensen op te trommelen en die aan te sporen voor Sami Souguir te stemmen. Een stemming was volgens de statuten van Open Vld niet nodig geweest, voorzitter Mick Daman had ook gewoon Peeters kunnen voordragen. 

Mathias De Clercq hield een emotionele toespraak en probeerde Sami er nog van te overtuigen zijn kandidatuur in te trekken. Dat gebeurde niet en de stemming tegenhouden kon De Clercq niet.  En zo stemden van de 49 aanwezigen plots 25 mensen pro-Souguir, en ‘slechts’ 21 pro-Peeters. 3 onthielden zich. Zo geschiedde de karaktermoord op Peeters. Een roemloze aftocht volgde. Er was chaos alom binnen het bestuur, mensen huilden, er werd zelfs ei zo na gevochten. Dat de partij Peeters ook bewust - tot en met vrijdagavond - het bestuursakkoord liet schrijven, toont hoe hard ze hem nodig hebben. 

Woeste militanten

Maar Peeters ligt er dus – compleet onverwacht – uit. De liberale militanten steigeren. De voorkeurstemmen waarmee Mathias De Clercq zijn sjerp claimde, gelden dus niet voor de schepenpost. Peeters had met 4.837 stemmen meer dan dubbel zoveel voorkeurstemmen als Sami Souguir, met 2.002 stemmen. Stephanie D’Hose had er met 3.245 zelfs een pak meer dan Souguir, en had dus ‘de volgende schepen’ moeten worden. Alleen heeft zij zich geen kandidaat gesteld tegen Peeters. De ravage binnen de Gentse liberale partij is dus enorm. Het ‘verbindend project’ van Mathias De Clercq heeft binnen zijn eigen partij alvast gefaald. En opvolger Sami Souguir zal het niet makkelijk hebben om het gat dat Peeters nalaat op te vullen. Vraag is wat Peeters zelf zal doen. Want niemand kan hem verplichten om ook uit de gemeenteraad te vertrekken. Als hij zetelt, kan hij daar met al zijn kennis wel eens ‘een te vrezen persoon’ worden.

Broedermoord, zo wordt de exit van Peeters genoemd binnen de liberale familie
Wannes Nimmegeers Broedermoord, zo wordt de exit van Peeters genoemd binnen de liberale familie62 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Boden

  Dat heet dan particratie, de open VLD schuift 8.082 kiezers aan de kant om hun favoriet te benoemen. Het heeft dus geen nut om op een bepaalde kandidaat te stemmen want het is de partij die beslist.

 • Christine Vermeulen

  Schandalig dat er een onverstaanbare wissel is gekomen in de plaats van de heer peeters ,had het dubbele v d stemmen en toch aan de kant geschoven worden

 • ann Van Damme

  Wat een onappetijtelijk verhaal! Nog maar eens bewijs dat de partijpolitiek niets vandoen heeft met de keuze van het volk, maar meer met ons kent ons. Moet Peeters nu de martelaar spelen voor het volk en zijn kennis gratuit te grabbel gooien voor zo'n bende?

 • Fons Casteels

  De SPA eiste de schepen van Financiën op, en dus stond Matthias De Clercq voor de keuze: ofwel toegeven aan de SPA en burgemeester worden, ofwel niet toegeven aan de SPA en naast de sjerp grijpen. Zo'n soort beslissing is voor een liberaal niet echt moeilijk... Het gefoefel met de agenda en de stemming is dan kinderspel.

 • diane colman

  Onbegrijpelijk, als, bij dichtbij Gent wonende Gentse heb ik steeds vol lof horen spreken over Christophe Peeters... spijtig en vals, dus met veel voorkeurstemmen ben je niks??? Als vroegere liberaal heb ik afgehaakt toen Willy Declercq de snel Belg wet heeft toegepast. En ik heb de indruk dat de huidige, steeds glimlachende, burgemeester de Gentenaars heeft bedot.