Rechercheurs worden tv-sterren

DOCUREEKS OP VIER TOONT REILEN EN ZEILEN VAN GENTSE RECHERCHE

Acteurs-rechercheurs Danny Rijckbosch en Luc Onderdonck.
WN Acteurs-rechercheurs Danny Rijckbosch en Luc Onderdonck.
De Gentse recherche komt binnenkort in het voetlicht te staan. Na de overbekende fictiereeks Flikken is het tijd voor de realiteit. In docureeks De Recherche werpt tv-zender Vier wekelijks een blik op de échte rechercheurs in Gent. Dat gebeurt in de eerlijke stijl van het ijzersterke De Rechtbank, door dezelfde ploeg gemaakt.

Gebruik de woorden 'Gent', 'recherche' en 'tv' in één zin en je komt al snel uit bij Toni, Pasmans, Raymond en andere Flikken. Die hyperpopulaire fictiereeks wierp tien jaar lang een fictieve blik op de lokale recherche van het Gentse korps. TV-zender Vier doet vanaf november hetzelfde, maar dan met de echte Gentse rechercheurs. Met onder meer dashboardcamera's en kleine GoPro-camera's wordt de echte actie van die eenheid vertoond: observaties, fouille, invallen, gerichte opsporingen en arrestaties. Maar ook: het obligate papierwerk en het noodgedwongen gebruik van verouderde faxtoestellen. Dat alles wordt gebracht in de eerlijke stijl van het gelauwerde De Rechtbank. Die Vier-reeks toont het reilen en zeilen van allerhande rechtbanken in ons land. Diezelfde ploeg voorziet dat van opvolging met een passage bij de Gentse recherche.


Een van de rechercheurs uit de nagelnieuwe reeks is Luc Onderdonck, lid van het drugsteam in Gent. "De belangrijkste voorwaarde is dat iedereen die in de reeks komt toestemming moet geven. Daar hield iedereen zich mooi aan. Uiteindelijk werd de tv-ploeg al snel een deel van ons decor", zegt Onderdonck, al 25 jaar flik waarvan 20 bij de recherche. "Ik heb al delen van de reeks gezien, het is een mooi antwoord op al die detectivereeksen die je op tv ziet. Het toont hoe we echt te werk gaan. Er zit zeker een spanningselement in deze job, maar je moet vaak lang wachten voor je tot actie kan overgaan. De reeks is een goede weergave van hoe we te werk gaan én van hoe we als mens zijn. Dat is leuk om zien."


Een tweede recherche-afdeling die aan bod komt is de Bijzondere Criminaliteit. Die cel behandelt een waaier aan misdaden zoals criminele branden, wapendelicten en oplichting. Ook daar klinkt hetzelfde geluid: dit is Flikken niet. "In de meeste series zie je veel spektakel, maar dat omvat slechts 5% van ons werk", zegt rechercheur Danny Rijckbosch, al ruim 15 jaar rechercheur. "Deze reeks geeft een realistischer beeld van ons werk. Daar ben ik blij om, al verandert het mijn werkwijze niet. We werken zodanig geconcentreerd dat die camera's snel vergeten zijn." De Recherche is vanaf 11 november elke dinsdag te zien op Vier, om 21.05 uur.

De rechercheur met camera op de borst.
VIER De rechercheur met camera op de borst.
Ook arrestaties komen in beeld.
VIER Ook arrestaties komen in beeld.