Reacties van de Gentse verkozenen, en zij die net uit de boot vallen

Stephanie D’Hose (Open Vld) – Vlaams Parlement – 13.055 stemmen

Stephanie D’Hose is enorm blij dat ze verkozen is. “Maar het werk begint nu pas”, relativeert ze meteen. “Ik hoop de commissies cultuur en mobiliteit te mogen doen, omdat we daarvoor veel Vlaams geld naar Gent moeten halen. We hebben die Vlaamse middelen echt nodig.” Het is heel lang spannend geweest voor D’Hose. “Zegezeker was ik zeker niet, zelfs niet op die derde plaats. In de politiek is niks voorspelbaar. Kijk naar de algemene uitslag, en die monsterscore van het Vlaams Belang. Dat geeft mij een dubbel gevoel. Eén op vijf mensen zegt: ‘wij zijn het beu’. Dat is een serieus signaal waaruit we conclusies moeten trekken, en anderzijds moeten we ook gewoon hard doorwerken. Anderzijds houdt Open Vld van alle traditionele partijen het best stand. Dat is een opsteker” D’Hose voerde keihard campagne, en liet zelfs ‘promise’ op haar pols tatoeëren, een belofte aan al haar kiezers. Ze haalde 13.055 stemmen binnen. Zeer opvallend: in Gent haalde D’Hose met 3.816 voorkeurstemmen meer binnen dan haar eigen burgemeester. Mathias De Clercq kreeg in Gent 3.132 gekleurde bolletjes.

Anneleen Van Bossuyt (N-VA) – Kamer – 37.510 stemmen

Anneleen Van Bossuyt
Baert Marc Anneleen Van Bossuyt

“Ik sta na de verkiezingsdag op met een dubbel gevoel”, zegt Anneleen Van Bossuyt, Oost-Vlaams lijsttrekker voor N-VA. “Mijn partij heeft algemeen verloren, we zijn achteruit geggaan, maar we blijven we de grootste partij van Vlaanderen en we blijven aan zet. Met mijn persoonlijke score ben ik wél heel erg blij. In Gent heb ik 2.500 stemmen meer dan Mathias De Clercq die toch burgemeester is. Algemeen heb ik in Oost-Vlaanderen de 3de meeste voorkeurstemmen, meer dan bijvoorbeeld Pieter De Crem, die toch al heel lang bezig is, en echt bekend is.” Voor de komende weken en maanden ziet Van Bossuyt vooral een moeilijke puzzel. “Zeker federaal, er is duidelijk een groot verschil tussen het stemgedrag van Wallonië en Vlaanderen, een signaal dat niet genegeerd kan worden.” Wat zij voor Gent kan doen, zal afhangen van de constellatie waarin ze terecht komen, zegt ze. “Maar ik wil zeker meer de Gentse dossiers voor mobiliteit ondersteunen. Het Dampoortstation bijvoorbeeld, dat moet opgelost geraken. Federaal zal dat dan meer overkoepelend zijn. Ik wil bijvoorbeeld de Gentse havenbedrijven ondersteunen, het lijkt er alvast op dat we de rood-groene belastingstsunamie zullen kunnen tegenhouden.”

Filip Watteeuw (Groen) - lijstduwer Vlaams Parlement - 7.172 stemmen (niet verkozen)

Gent, Watteeuw, SPA- Groen, Filip Wateeuw, verkiezingen
Wannes Nimmegeers Gent, Watteeuw, SPA- Groen, Filip Wateeuw, verkiezingen

Filip Watteeuw (Groen) viel als lijstduwer net buiten de verkozenen maar was sowieso niet van plan om te zetelen. “Ik ben trots op ons Gents resultaat”, zegt Filip Watteeuw (Groen). “Dat we in Gent meer dan 20% zouden halen had ik niet verwacht. Je merkt dat we op plekken waar we enkele sterke schepenen hebben automatisch scoren. Het zal er nu op aan komen de Gentse aanpak ook elders in het land uit te rollen.”

Wil dat zeggen dat Watteeuw interesse heeft in de job van voorzitter van Groen? “Neen, ik vind dat Meyrem Almaci dat prima gedaan heeft en ik heb nog te veel werk in Gent. We hebben wel afgesproken dat we nauw gaan samenwerken. Als Meyrem vragen heeft wil ik altijd raad geven en als mij iets op de maag ligt zal ik ook meteen bellen.”

Enige minpuntje lijkt het gebrek aan een Gentse groene in het Vlaams parlement. “Dat valt nogal mee”, zegt Watteeuw. “Met Mieke Schauvlieghe hebben we de gewezen directeur van de Gentse groendienst in het Vlaams parlement. Zij kent Gent zeer goed en zal de Gentse belangen voor onze partij behartigen.”

Veli Yüksel (Open VLD) - Kamer - 11.272 stemmen (niet verkozen)

Veli Yüksel
Wannes Nimmegeers Veli Yüksel

Veli Yüksel maakte de overstap van CD&V naar Open VLD, een gewaagde zet. Hij heeft enkele honderden stemmen te kort voor een zitje in de kamer. “Uiteraard ben ik ontgoocheld. Ik bekijk nu wat mijn opties zijn. Er zijn wel enkele mogelijkheden maar het is nu te vroeg om het daar al over te hebben. Hoe dan ook behoud ik mijn sociaal engagement. Ik blijf ook zeker in de gemeenteraad zetelen”, zegt hij. 

Een dag voor de verkiezingen kreeg Yüksel nog de wind van voren op een Turkse nieuwswebsite die hem ervan beschuldigde een Gülen-aanhanger te zijn. Iets wat sinds de mislukte staatsgreep in 2016 zeer gevoelig ligt in de Turkse gemeenschap. Yüksel moest zelfs een videoboodschap plaatsen op zijn sociale mediakanalen om alles te ontkrachten. “Het was een aanval gefabriceerd met een tien jaar oude foto en loze beschuldigingen. Ik denk niet dat het een rol heeft gespeeld”, aldus Yüksel. 

Joris Vandenbroucke (sp.a) – Kamer – 19.493 stemmen
Joris Vandenbroucke
Baert Marc Joris Vandenbroucke

Joris Vandenbroucke (sp.a) kon zich verzekeren van een stek in de Kamer, toch is hij allesbehalve tevreden over het resultaat van zijn partij. “De uitslag heeft mij fel geraakt”, zegt hij. “We moeten het stellen met gereduceerde fracties zowel Vlaams als federaal. Een lichtpuntje is dat we 8 nieuwe gezichten tellen en dat heeft onze partij wel nodig. We hebben een goede mix aan bekende en nieuwe gezichten.”

Mathias De Clercq (Open Vld) – kamer – 17.856 stemmen

 Mathias De Clercq
Wannes Nimmegeers Mathias De Clercq

Burgemeester Mathias De Clercq trok als lijstduwer naar de verkiezingen, en raakte verkozen. Nochtans had hij vooraf gezegd niet te zullen zetelen, en dat zal hij ook niet doen. “Ik heb mijn handen vol als burgemeester van Gent, ik wil mij volledig op mijn stad focussen. Ik geef mijn mandaat dus door, zoals ik vooraf had gezegd. Ik ben zeer blij met mijn persoonlijke score, en me de mooie winst voor mijn partij op de kamerlijst in Gent. Ook ben ik blij dat onze Stephanie D’Hose is verkozen voor het Vlaams parlement. Maar ik roep àlle verkozen Gentenaars van alle partijen op om de belangen van onze stad op de hogere niveaus te gaan verdedigen. Alleen als we het samen doen, kunnen we zorgen dat er genoeg aandacht en middelen naar Gent komen.”

Siegfried Bracke (N-VA) – kamer – 13.085 stemmen (niet verkozen)

Siegfried Bracke
Wannes Nimmegeers Siegfried Bracke

Kamervoorzitter Siegfried Bracke raakte niet herverkozen, en dat spijt hem wel. “Uiteraard was ik graag verkozen geweest”, geeft hij toe. “Al was ik niet van plan nog de hele rit uit te doen. Werken tot mijn 71 zou ik te lang gevonden hebben. Mijn persoonlijk score was zeker niet slecht, maar door het systeem van lijststemmen en de pot, zijn er twee mensen verkozen die minder stemmen hebben gehaald dan ik. Het zij zo. Het is niet dat mijn leven nu in duigen valt.” Wat het algemene resultaat betreft, zegt hij toch geschrokken te zijn. “Ik had een stijging van het Vlaams Belang verwacht, maar niet in de mate dat we ze nu zien. Het zal een regeringsvorming er zeker niet eenvoudiger op maken.” Wat het resultaat van de Gentse N-VA betreft, -5,91% voor de kamer en -5,22% op Vlaams niveau, houdt hij zich op de vlakte. “Dat zal zeker van dichtbij bekeken moeten worden”, stelt hij.

Johan Deckmyn (VB) - kamer - 8.778 stemmen

 Johan Deckmyn
Wannes Nimmegeers Johan Deckmyn

“Ik had vooraf niet gedacht verkozen te worden, ik speelde op de 5de plaats eerder een ondersteunende rol op de lijst", zegt Johan Deckmyn. “Maar door de monsterscore van het Vlaams Belang ben ik er dus wel bij, en daar ben ik heel blij om. Vorige keer was ik niet herverkozen, dus ben ik vijf jaar weggeweest uit het parlement. Ik ben blij dat ik terug kan nu. En uiteraard zal ook ik mee de Gentse dossiers verdedigen.” Wat de uitslag van het VB in Gent betreft, is Deckmyn ook tevreden. “Bij de gemeenteraadsverkiezingen hebben we stand gehouden, nu zijn we vooruit gegaan. Dat is niet niks, in een linkse stad als Gent, waar bovendien heel veel allochtonen wonen. Heel veel mensen in én rond Gent hebben duidelijk voor ons gekozen, en daar zijn we dankbaar voor.”

Elke Sleurs (N-VA) – Vlaams parlement – 19.501 stemmen

Elke Sleurs.
Wannes Nimmegeers Elke Sleurs.

Elke Sleurs is opnieuw verkozen, en zegt verder te zullen werken zoals ze dat altijd heeft gedaan. “Ik ben persoonlijk heel tevreden met mijn resultaat, en ook dankbaar naar mijn kiezers. Er is op Vlaams niveau veel werk te verzeten, op thema’s als gezondheid, welzijn, preventie seksueel geweld, ouderenzorg, ziekenhuisnetwerken en veel meer. Het Vlaams parlement is voor het lokaal niveau heel belangrijk. En uiteraard zal ik daar dus de Gentse dossiers mee verdedigen, welke regering er ook wordt samengesteld. Niet alleen op vlak van gezondheidszorg, maar ook rond mobiliteit, cultuur en erfgoed.” Ook over het Gentse resultaat van N-VA is Sleurs best tevreden. Ja, we verliezen tegenover de vorige keer, maar alle traditionele partijen hebben verloren. Alleen zijn wij er tegenover de gemeenteraadsverkiezingen wel met 3% op vooruit gegaan. Dat vind ik een goed teken.” Sleurs zegt verder te zullen werken op haar eigen manier. “Voor het algemeen belang van de Vlamingen, vanuit mijn eigen visie, maar met gehoor en respect voor andere visies.”

Freya Vandenbossche (sp.a) – Vlaams parlement – 16.497 stemmen

 Freya Vandenbossche
PHOTO NEWS Freya Vandenbossche

“Ja, ik ben natuurlijk blij dat ik herverkozen ben. Maar met een algemeen resultaat als dit is er weinig ruimte voor dat soort blijdschap”, zegt Freya Vandenbossche. “Ik had beter gehoopt voor sp.a, al hadden de peilingen dit wel voorspeld. Dat neemt niet weg dat het pijn doet, mijn partij zo te zien achteruit gaan. Maar ik ga dus terug naar het Vlaams parlement, en wil daar graag mijn werk verder zetten, onder meer op vlak van welzijn, jeugdzorg en ouderenzorg. En als Gentse verkozene wil ik – over de partijgrenzen heen – met de andere Gentenaars trekken aan de Gentse dossiers. Gent heeft heel veel eerlijke en redelijke vragen, geen exuberante eisen zoals Antwerpen. Maar zaken zoals scholen, mobiliteit, De Lijn, daarvoor moet echt geld naar Gent komen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.