Puzzelblokken beveiligen de Feestenzone

'BETONKETTINGEN' MET STALEN POORTEN BEWAAKT DOOR STEWARDS

Filip Bauters en aannemer Willy Van Hee met hun Wibloc, een ketting van betonblokken.
Foto DVL Filip Bauters en aannemer Willy Van Hee met hun Wibloc, een ketting van betonblokken.
De stad Gent gaat 'Wiblocs' huren om de Feestenzone te beveiligen. Dat zijn betonnen blokken in de vorm van puzzelstukken. Ze haken in elkaar en zijn onmogelijk te verplaatsen door inrijdende voertuigen. Op cruciale plaatsen komen stalen poorten, omdat de tram en hulpdiensten moeten kunnen passeren. De stewards van KAA Gent zullen die poorten bemannen.

De Gentse Feestenzone wordt dit jaar nog beter afgesloten dan vorig jaar al het geval was. Dat zal gebeuren met de 'Wiblocs' van Willy Van Hee uit Wichelen. Hij is bouwkundig tekenaar van opleiding en begon na de aanslag in Nice na te denken.

's Morgens vroeg met je kinderen passeren op de Vlasmarkt, waar dan nog volop gefeest wordt: geen aanrader.
Wannes Nimmegeers 's Morgens vroeg met je kinderen passeren op de Vlasmarkt, waar dan nog volop gefeest wordt: geen aanrader.

Gewapend beton

Hij kwam op de proppen met de Wiblocs, blokken in gewapend beton, in de vorm van puzzelstukken.


Letterlijk. De blokken passen in elkaar en vormen een betonketting. Aanstormende voertuigen kunnen de blokken hooguit een beetje doen verschuiven, maar breken of wijken doen ze niet. Dat werd getest met een voertuig van 22 ton."We gaan die blokken huren om de Feestenzone af te sluiten", zegt Feestenschepen Christophe Peeters. "Niet alleen zijn ze nog veiliger dan de losse betonblokken die er vorig jaar stonden, ze zorgen ook voor minder werk. Want op verschillende plaatsen moeten nog voertuigen door kunnen. De tram rijdt bijvoorbeeld tot kort na de middag langs het Sint-Baafsplein en over de Korenmarkt, daarna niet meer. Vorig jaar moesten dus elke ochtend de betonblokken worden weggehaald, om 's middags teruggeplaatst te worden. De Wiblocs blijven gewoon staan. Op verschillende plaatsen komt tussen de Wiblocs een soort poort van onverwoestbaar staal. Die poort kan open voor trams, hulpdiensten of leveringen. De stewards van KAA Gent zullen die poorten bemannen. Zij zullen ervoor zorgen dat de poorten open of dicht zijn wanneer dat moet."

Stewards

De voetbalstewards lijken zo steeds meer 'stedelijke' taken te krijgen. In april werden ze ook al ingezet om de start van het mobiliteitsplan mee te begeleiden op cruciale punten in de stad.


Op hoeveel plaatsen in de stad de Wiblocs zullen staan is niet echt duidelijk, maar alvast op minstens tien plekken. Aan de Limburgstraat en de Sint-Michielshelling komen zeker Wiblocs met poorten. Vorig jaar werd op de Sint-Michielshelling nog een 'chicane' gemaakt met betonblokken, zodat bussen er met enige moeite door zouden kunnen. De politie hield daar dan een oogje in het zeil. Dat is nu in principe niet meer nodig.