Pracht en praal van jaren 20 terug in AS Adventure

RENOVATIE ART DECO-PAND IN ZONNESTRAAT KOSTTE 2 MILJOEN EURO

De opening van de AS Adventure lokte heel wat volk.
Foto Wannes Nimmegeers De opening van de AS Adventure lokte heel wat volk.
Zelfs wie allergisch is aan het sportieve buitenleven, heeft voortaan een reden om de AS Adventure te bezoeken. Want het pand in de Zonnestraat waarnaar de winkel recent verhuisde, is adembenemend mooi, na een restauratie van 2 miljoen euro.

AS Adventure trok weg uit de Veldstraat en zit nu veel ruimer in de Zonnestraat. In het gebouw zaten tot voor kort nog de winkels Sports Direct, Ulla Popken en Squatra reizen. De gevel was verstopt achter lelijke reclamepanelen, de binnenzijde was zowel in de hoogte als de breedte opgedeeld in stukken.

Art deco-koepels

Tot eigenaar Vastnet Retail Belgium aan Karuur Architecten uit Antwerpen de opdracht gaf het pand grondig onder handen te nemen. 2 miljoen euro werd daar tegenaan gegooid, en de werken gebeurden in nauwe samenwerking met Monumentenzorg. Zo komt het dat de pracht en praal van 1922, toen het gebouw van architect Maurice Fetu pas af was, weer helemaal zichtbaar is. De tussenverdiepingen zijn verdwenen, zodat de art deco-koepels in glas-in-lood weer zichtbaar zijn. Het geeft een imposant zicht als je er binnen wandelt. De verdiepingen kregen prachtige balustrades. Ook de gevel werd helemaal opgesmukt. Er is een jaar gewerkt aan de meer dan geslaagde transformatie, die nu al een voorbeeld voor Gent wordt genoemd.


En dat voorbeeld krijgt ongetwijfeld heel snel navolging, want dezelfde keten waartoe AS Adventure behoort opent in 2017 nog 2 winkels in Gent. Naast AS Adventure komt kledingwinkel Yaya, en aan de Kalandberg opent de lifestylewinkel Juttu. Ongetwijfeld worden die winkels ook architecturale pareltjes.