Politiemacht trotseert molotovcocktails, rookbommen en ‘manifestanten’ tijdens grote tactische training

De agenten trotseerden het vuur en molotovcocktails.
Jeffrey Dujardin De agenten trotseerden het vuur en molotovcocktails.
Wie vandaag knallen of sirenes heeft gehoord in de buurt van Sint-Niklaas, hoefde zich niet ongerust te maken. Verschillende lokale politiezones, waaronder de Gentse en de federale politie, hielden er een hele dag training. “We moeten een universele taal spreken onder de korpsen”, aldus commissaris Wim Van De Walle van de Gentse politie.

Vuur, rook en manifestanten in overvloed voor de 160 politiemannen die vandaag in volledige uitrusting paraat stonden. “Het is belangrijk om in stresssituaties de universele taal te kennen”, zegt de Gentse commissaris Wim Van De Walle. “Bij elke situatie zijn er tactische keuzes die we moeten maken. Tweewekelijks wordt er kleinschalig en grootschalig op geoefend. En daarom doen we deze trainingen ook samen met verschillende korpsen uit het land. Het collectief is enorm belangrijk.” 

De training op het oud-militair domein was voornamelijk gefocust op tactiek. Zo waren er verschillende oefeningen met de cavalerie en de infanterie, werden er manifestanten ingesloten of uiteengedreven en kregen de agenten ook te maken met molotovcocktails, flashbangs en rookbommen. “Er is veel veranderd de afgelopen jaren. Vroeger was het slag- en klopwerk. Nu doen we aan genegotieerd beheer, waarbij we kijken naar het wettelijke kader en de noodzaak voor actie.”

De manifestanten moesten tegengehouden worden.
Jeffrey Dujardin De manifestanten moesten tegengehouden worden.
Een grote oefening voor het insluiten van manifestanten.
Jeffrey Een grote oefening voor het insluiten van manifestanten.
De agenten in volledige uitrusting.
Jeffrey Dujardin De agenten in volledige uitrusting.
Tactische oefening met infanterie en cavalerie.
Jeffrey Dujardin Tactische oefening met infanterie en cavalerie.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.