Pleinorganisatoren Gentse Feesten: “Meer geld, minder blik”

Historisch: alle pleinorganisatoren op één lijn over toekomst stadsfestival

De pleinorganisatoren stellen hun memorandum voor
VDS De pleinorganisatoren stellen hun memorandum voor
De tien pleinorganisatoren van de Gentse Feesten hebben samen een ‘memorandum’ opgesteld voor het volgende stadsbestuur. Dat ze alle 10 op één lijn staan, is historisch, een memorandum voor de toekomst van de Feesten is dat evenzeer. De pijnpunten liggen voor iedereen gelijk. De organisatoren willen af van het blik, en willen meer geld.

De organisatoren van Boomtown, Sint-Baafsplein, Vlasmarkt, Trefpunt, Korenmarkt, Groentenmarkt, Veerleplein, Laurentplein, Emile Braunplein en Polé Polé zaten broederlijk naast elkaar aan tafel. Ze hadden politici van alle partijen uitgenodigd om te luisteren naar hun grieven, en om hun eisen naar de toekomst kenbaar te maken. Hét grootste punt van ergernis is het blik op de Gentse Feesten. “70% van onze inkomsten komt uit drankverkoop, maar mensen halen goedkope blikken drank in nachtwinkels, en komen daarmee naar de optredens die wij allemaal gratis aanbieden. Blik moet verboden worden op de Feesten, op welke manier dan ook. Als dat gebeurt, zijn ook wij bereid blik en pet uit ons aanbod te halen. Bovendien zijn onze kosten de voorbije jaren excessief gestegen. Veiligheid, geluid, verzekeringen, alles kost handenvol geld. De subsidies zijn de voorbije jaren zeker niet gestegen. Wij voelen het aan als zeer oneerlijk, dat de lasten en de lusten niet evenredig verdeeld zijn”, klinkt het.

De pleinorganisatoren van de Gentse feesten.
Gianni Barbieux De pleinorganisatoren van de Gentse feesten.

De organisatoren hopen op meer subsidies, onder meer van hogere overheden, zoals de Vlaamse regering. “Er kan moeilijk ontkend worden dat de Gentse Feesten een cultureel volksfeest zijn, en zelfs erfgoed. Misschien moeten we samen een dossier indienen.” 

Ook stellen ze vast dat sponsoring steeds moeilijker te vinden is. Daarnaast hebben ze problemen met cashflow. “Iedereen vraagt voorschotten, terwijl wij onze eerste euro pas verdienen als we de eerste pint verkopen. De subsidies komen na de Gentse Feesten pas binnen. Dat is moeilijk werkbaar.” 

Ook willen ze graag een meerjarenplan. “Nu worden subsidies jaar na jaar berekend, het is elk jaar bang afwachten wat we gaan krijgen. Zo kan je niet vooruit plannen, en ook geen buffer aanleggen.”

Feestenschepen Christophe Peeters (Open Vld) reageert: “Ik ben blij dat de organisatoren elkaar gevonden hebben, en blijkbaar bereid zijn samen te werken. Ze willen nu zelfs een gezamenlijke sponsor zoeken, dat was 6 jaar geleden onbespreekbaar. Dat er subsidies van hogere overheden moeten komen, dat is absoluut waar. Van de stad zal er niet veel extra komen. We investeren nu al jaarlijks tussen 2,5 en 3 miljoen euro in de Gentse Feesten, waarvan 700.000 euro naar de grote pleinen gaat. Dat kan misschien nog iets omhoog, maar niet veel. Subsidies op langere termijn zijn ook bespreekbaar, maar daar moeten dan wel garanties qua kwaliteit tegenover staan. Het subsidiereglement vandaag houdt objectief rekening met kwaliteit, en dat werkt. 2018 was bijvoorbeeld een heel sterke editie.”

Volgens de pleinorganisatoren is de situatie momenteel quasi onhoudbaar geworden voor hen. Sommigen denken zelfs aan stoppen. Het zal evenwel aan de volgende feestenschepen zijn, van welke politieke kleur ook, om samen met de organisatoren naar oplossingen te zoeken.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Erwin Breusegem

    Er zijn wel dringender problemen in deze stad dan het subsidiëren van deze vastbenoemde café-bazen. Wie gisteren de VRT-reportage zag over de schrijnende toestanden in sommige sociale woningen weet wat ik bedoel. Bovendien worden de Gentse Feesten door meer en meer Gentenaars als ouderwets en passé ervaren en zorgen ze voor een hoop overlast, vandalisme en criminaliteit. Dus laat a.u.b. die klaagzang dat er te weinig gezopen wordt.

  • Jeffrey Van den broeck

    Vraag geen 3euro voor drankje en geef deftige cocktails voor 8euro ipv 3 cl met 8cl ijs. Misschien dat mensen dan geen 6 halve liters kopen in nachtwinkel