Pleinen mogen water vernevelen... maar wel opletten voor legionella

Batastunt gaat meteen voor records water sproeien en zonnecrème smeren

Op Bata staat al een waterverneverlaar.
Wannes Nimmegeers Op Bata staat al een waterverneverlaar.
De Gentse Feesten nemen als maar meer hittemaatregelen. De pleinen hebben nu ook toestemming gekregen om water te vernevelen om festivalgangers af te koelen. Er moeten wel rekening gehouden worden met legionella en zelfs mogelijke brandwonden.

“De brandweer heeft positief advies gegeven voor vernevelingsinstallaties, maar wel onder voorwaarden. Zo moet de verneveling zeer fijn zijn. Te grote druppels kunnen als effect hebben dat  zonnecrème wordt weggespoeld. Dan heft de ene voorzorgsmaatregel de andere op en dat kan niet de bedoeling zijn”, legt feestenschepen Annelies Storms uit. Er zijn al zeker drie pleinen die plannen hebben om water te vernevelen: Bata, Trefpunt en de Korenmarkt. Ook op de Vlasmarkt wordt water gesproeid, aan de Kinky Star.

“De brandweer vraagt ook om op te letten dat tuinslangen niet pal in de zon hangen. Dat zou er kunnen voor zorgen dat de nevel heel heet wordt wat voor brandwonden kan zorgen. Ook met legionella moet rekening gehouden worden. Om die reden mogen geen waterslangen opgehangen worden die al lang niet meer gebruikt zijn”, aldus Storms. “Het zijn de organisatoren van de pleinen die verantwoordelijk zijn voor het nemen van extra maatregelen. Ze moeten de warmte monitoren, zeker in tenten of gesloten gebouwen. Men kan eventueel het programma aanpassen aan weersomstandigheden of water goedkoper aanbieden.”

Wereldrecord

Bij Batastunt gingen ze meteen aan de slag met dat vernevelen, tot groot jolijt van de kinderen. Ook aan de inkom word je al even afgekoeld met een sproeier. Om Bata te bereiken moet je dan ook door een zeer hete steeg, en iedereen weet dat door het hitte-eiland-effect de temperaturen in smalle straten nog hoger oplopen dan elders. Het wereldrecord ‘hogedruk spuiten van zonnecrème’ werd alvast wel verbroken. Handig voor wie geen zin had zichzelf in te smeren. Er waren meteen massa’s gegadigden. 

(lees verder onder de foto)

Zonnecrème smeren onder hogedruk
Wannes Nimmegeers Zonnecrème smeren onder hogedruk

In het Baudelohof komt er een extra waterbar die elke dag tussen 15 en 22 uur gratis water zal verschaffen. Het Rode Kruis zorgt dan weer voor een extra ziekenwagen in de feestenzone om mensen af te voeren indien nodig. Hoe uitnodigend ook: verkoeling zoeken in de waterlopen blijft verboden. “Het is te gevaarlijk om in het water in de binnenstad te springen”, zegt Storms. Wie het toch doet, riskeert een GAS-boete van 250 euro.

Wannes NimmegeersReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.