Pierke en ’t Spelleke van drei Kluite steken draak met politieke kopstukken

“Voor een progressief Gent mèt inspraak”

Pierke Pierlala haalt een centje op met zijn hoed na de 'Verkiezingskoenfeeranse' op de Kalandeberg.
Wannes Nimmegeers Pierke Pierlala haalt een centje op met zijn hoed na de 'Verkiezingskoenfeeranse' op de Kalandeberg.
Officieel mag hij dan wel met pensioen zijn, dat houdt Luk ‘Pierke Pierlala’ De Bruycker niet tegen om de straat op te trekken. In zijn ‘Verkiezingskoenfeeranse’ legt hij alle kopmannen – en vrouwen van de Gentse politieke partijen op de rooster in zelfgeschreven liedjes.

Luk De Bruycker en Freek Neirynck hebben hun eigen uitgesproken mening over het politieke landschap in Gent. Dat bleek eerder al bij de invoering van het circulatieplan dat Pierke en zijn gevolg bezongen als het ‘immobiliteitsplan’. Nu de gemeenteraadsverkiezingen met rasse schreden naderen, begon het bij ’t Spelleke van Drei Kluite te kriebelen om commentaar te leveren op de politieke actualiteit. Geen enkel lokaal kopstuk bleef dit weekend gespaard van de muzikale satire en heimelijk leverde Pierke ook stemadvies aan zijn toehoorders.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In de ‘Fleupke Rattieuwsoeng’ worden de groenen op de korrel genomen. “Al oens bakfietsmoate, in de stad van Gent, goan veur oens wel stemme, want ze zijn koentent. En uuk de Wetstfluute… die van nie beeter weete goan Groen stemme geeve, want test eulder Hent.” Voor de socialisten is Pierke milder. “Ruuije moate al te goare, stem veur oens…. Anders gaat groen oens versmachten, al veur den twiede kier.”

Andere politici moeten het ontgelden. Zo passeren Christophe Peeters en Martine De Regge de revue in de ‘zakkenveulders soeng’. Over de kansen van Anneleen Van Bossuyt is hij eerder pessimistisch, zo blijkt. “Wie kent er da meiske. Dat wordt een vrie koal reiske da eindigt in mieneur.’ Ook voor de overstap van Guido Meersschaut van N-VA naar het Vlaams Belang heeft De Bruycker geen goed woord over. “Guido heeft zijn verse vis ingeruild voor vurte van ’t Blok.” Mieke Van Hecke op haar beurt is “een vers groen blaadje van 72 lentes”.

Mathias De Clercq doopte Pierke voor de gelegenheid om tot ‘Maffias De Klirk’: den boo garsoen van de gemeenteraad. De Clercq die het liedje uit volle borst meezong op de Kalandeberg kan er hartelijk om lachen. “Vree wijs. Dit is Gent. Natuurlijk moet dit kunnen”, klinkt het terwijl de liberale lijsttrekker een centje dropt in de hoed van Pierke. Opvallend: Pierke zingt de lof van Tom De Meester, de kopman van PVDA. “Oas Tom De Miester, woor verkoze koomt er mier leinks gewicht in de gemienteroat. Progressief Gent, kan da gebruike.”

Na afloop van het optreden op de Kalandeberg is Pierke formeel. “Wij zijn voorstander van een progressief Gent mét inspraak en een bestuur voor iedereen, niet enkel voor de bakvélo’s.”

Wie de politieke satire van Pierke en co met eigen ogen wil aanschouwen, kan zondag nog om 10.30 en 12.30 uur terecht op de Kouter en om 11.30 uur op boekenmarkt aan de Ajuinlei. Op zaterdag 13 oktober, een dag voor de stembusgang, staat ’t Spelleke van de Drei Kluite op de Prondelmarkt om 10.30 en 11.30 uur.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.