Parket start onderzoek naar verhuur sociale woningen in Gent

James Arthur
Het parket Oost-Vlaanderen is ambtshalve een onderzoek gestart naar aanleiding van de uitzending van een VRT-reportage over mogelijke strafbare inbreuken op de wooncode bij sociale huisvesting in Gent. "Het parket onderzoekt of woningen die ongeschikt of onbewoonbaar zijn, toch worden verhuurd of ter beschikking worden gesteld", zegt parketwoordvoerster An Schoonjans.

N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt kondigde vandaag aan dat ze klacht indient om de slechte staat van enkele sociale woningen van socialehuisvestingmaatschappij WoninGent te onderzoeken. Maandag toonde de VRT nog beelden van die sociale woningen, die ongeschikt verklaard zijn. Toch werden de woningen alsnog verhuurd, wat strafbaar is. "Aangezien er geen gemeenteraad is voor de verkiezingen, zie ik geen andere oplossing dan via de juridische weg", zegt Van Bossuyt.

In een debat na de reportage gaf Gents sp.a-lijsttrekker Rudy Coddens aan dat sociaal wonen een Vlaamse bevoegdheid is en beklemtoonde hij de nood aan bijkomende financiering. Coalitiepartner Open VLD vroeg dat WoninGent de zaak onderzoekt, maar N-VA sprak tegen dat er te weinig Vlaamse middelen worden uitgetrokken. "Het is hemeltergend dat het stadsbestuur doet alsof er te weinig budget zou zijn van de Vlaamse overheid", klonk het. "Dit terwijl Vlaams minister Liesbeth Homans 53 procent meer budget vrijmaakt voor sociale huisvesting dan tijdens de vorige legislatuur."
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Vincent Demuyncl

  Idem in Izegem gebouwen in de wijngaardstraat 15/7 ,izegem onbewoonbaar !

 • Ineke Labarque

  ...mss ook eens het gekleurde appartementsblok in de lijnmolenstraat in Sint-Amandsberg nrs 55-97 eens controleren? Prachtige afvalberg in de garagedoorgang en appartementen in ongezonde en zelfs gevaarlijke staat

 • Jean-Jacques Gilot

  Ja, een schande. Is al langer geweten in Gent. En Rudy Coddens, toekomstig burgemeester, voorzitter Ocmw, vindt het niet zo erg, jaren niets gedaan, kon niets doen, wilde niets doen samen met wonigent. En nog maar eens huishuur vragen, ja, ze kunnen toch niets doen, ze kunnen toch geen advocaat betalen. Straf he, SpA? En dan burgervader willen worden. Schaamteloos. En nu gaat hij het eens bekijken. Flink hé

 • Jan Hoeben

  Artikel 20 §1 van de Vlaamse Wooncode vereist niet dat een woning ongeschikt of onbewoonbaar verklaard moet zijn opdat het verhuren of beschikbaar stellen ervan strafbaar zou zijn. Gewoon erg genoeg niet aan de eisen voldoen, volstaat om een strafbaar feit te vormen, in combinatie met verhuren, te huur aanbieden of ter beschikking stellen.

 • Knaeps Daniel

  Iedereen doet zo verwonderd, terwijl het heel duidelijk is dat er iemand zijn job niet gedaan heeft. Ambtenaar ? Aan 't staken?