Paddenstoelen op muren en problemen met luchtwegen: Anneleen Van Bossuyt dient klacht in bij parket tegen WoninGent

Schrijnende VRT-reportage over ongezonde huizen heeft meteen gevolgen

De sociale woningen in de Sint-Bernadettewijk in Sint-Amandsberg.
screenshot VRT De sociale woningen in de Sint-Bernadettewijk in Sint-Amandsberg.
Anneleen Van Bossuyt.
Photonews Anneleen Van Bossuyt.
Paddenstoelen die op de muren groeien, een pak meer kinderen met problemen aan de luchtwegen . Tijdens een VRT-debat maandag bleek dat WoninGent in de Sint-Bernadettewijk woningen verhuurt die ongeschikt zijn verklaard. N-VA Gent stapt naar het parket met de vraag om hoogdringend nader onderzoek te voeren naar die sociale huisvestingsmaatschappij.

Uit een reportage van VRT blijkt dat sociale woningen van WoninGent in de Sint-Bernadettewijk nog verhuurd worden – voor meer dan 500 euro zelfs – terwijl ze ongeschikt zijn verklaard. Dat is in strijd met de Vlaamse wooncode. De woningen hebben onder meer te lijden onder vocht, en er is elektrocutie- en instortingsgevaar. Paddenstoelen groeien - letterlijk - op de muren, en een huisdokter uit de buurt bevestigt dat heel wat kinderen problemen hebben met de luchtwegen, dat heeft heel waarschijnlijk te maken met het vocht in de huizen. Eén bewoner ontdekte dat zelfs zijn dakstructuur is aangetast. De balken onder zijn dak zijn zo vochtig dat het hout gewoon afbreekt.

Sommige woningen zijn ongeschikt verklaard, maar worden nog steeds verhuurd.
screenshot VRT Sommige woningen zijn ongeschikt verklaard, maar worden nog steeds verhuurd.

“De winter staat voor de deur. Er moet dus dringend een oplossing komen voor die bewoners. Aangezien er geen gemeenteraad meer is voor de verkiezingen, zie ik geen andere oplossing dan via de juridische weg”, zegt N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt.

Aan het Rabot werd een oude woontoren gesloopt en kwamen er 131 nieuwe sociale woningen bij. Maar het tekort blijft groot.
Wannes Nimmegeers Aan het Rabot werd een oude woontoren gesloopt en kwamen er 131 nieuwe sociale woningen bij. Maar het tekort blijft groot.

GELD

Sp.a-kopstuk Rudy Coddens verwees tijdens het debat naar de verpletterende verantwoordelijkheid van de Vlaamse overheid, die veel te weinig geld investeert in sociaal wonen. Maar daar gaat Van Bossuyt niet mee akkoord. “Het is hemeltergend dat het stadsbestuur doet alsof het van niets weet of dat er te weinig budget zou zijn van de Vlaamse overheid. Dit terwijl Vlaams minister Liesbeth Homans 53% meer budget vrijmaakt voor sociale huisvesting dan tijdens de vorige legislatuur. In de gemeenteraad hebben wij de voorbije 6 jaar keer op keer – op basis van de Vlaamse visitatierapporten, van de jaarrapporten van de ombudsvrouw en op grond van talrijke getuigenissen van huurders – de wantoestanden aangeklaagd: de abominabele woonsituatie in tal van WoninGent-complexen, de hoge leegstand, het gebrek aan herstellingen, het gebrek aan opvolging van de klachten van huurders, het gebrek aan financieel management. Laatst nog op de gemeenteraad van september. Maar al onze kritiek en voorstellen om de situatie te verbeteren, werden weggewuifd of op minachting onthaald. De slechte toestand van het patrimonium is het resultaat van decennialang slecht management en wanbeleid. De slotsom is dat 2/3 van het woningbestand van WoninGent aan een grondige renovatie toe is, 1/3 daarvan heel dringend.”

Guy Reynebeau aan de kerk van Malem in Gent.
Yves Masscho Guy Reynebeau aan de kerk van Malem in Gent.

"Doen wat we kunnen"

Guy Reynebeau (sp.a), voorzitter van WoninGent, gaat in de verdediging. “Nu wordt de indruk gewekt dat WoninGent en de stad Gent hier tekort komen. Gent heeft 17 miljoen euro zélf geïnvesteerd in sociale huisvesting. Wij trekken met WoninGent al jaren aan de alarmbel bij Vlaanderen. Wij hebben 572 gezinnen herhuisvest om de 3 torens aan het Rabot te kunnen afbreken, omdat we kwaliteitsvolle woningen willen voor onze huurders. De nieuwe sociale woningen aan het Rabot zijn sinds september in gebruik. Nog eens 200 gezinnen hebben we herhuisvest voor de totaalrenovatie van het gebouw Tichelrei / Groene Briel. En de hoogbouw aan de Jubileumlaan en Nieuw Gent staat ook op de planning."

Reynebeau geeft toe dat  dit geen excuus is voor de situatie in de Sint-Bernadettewijk. "We zijn al in 2017 met een studie gestart om het zeer complexe dossier van de Sint-Bernadettewijk te onderzoeken. Deze studie zal moeten bepalen of we daar een totaalrenovatie of vervangingsbouw moeten realiseren. Dat is een complex technisch en financieringsgegeven. Er zijn immers regels om al dan niet een renteloze financiering van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) te kunnen bekomen. We begrijpen dat de huurders daar geen directe boodschap aan hebben, maar in deze wijk is totaalrenovatie niet evident, om technische redenen èn omwille van de inventarisatie als bouwkundig erfgoed van deze tuinwijk uit 1923."

We vragen al jaren middelen aan Vlaanderen om meer sociale woningen te kunnen voorzien zodat we huurders tijdig kunnen herhuisvesten als de woonkwaliteit niet meer voldoet

Guy Reynebeau

Hij stelt dat er ondertussen iets ondernomen moet worden voor de huurders. "31 van de 191 woningen staan er leeg, juist omwille van het feit dat we woningen die niet meer kwaliteitsvol zijn niet verder willen verhuren. In de reportage wekt men de indruk dat de woningen ‘onbewoonbaar’ verklaard zijn. Dat is niet zo. Er zijn ‘tijdelijke ongeschiktheidsverklaringen’ waarbij de eigenaar-verhuurder werken moet uitvoeren binnen een bepaalde termijn. Dit kan ook met een herhuisvesting zijn om de werken te kunnen uitvoeren. Bij een aantal van de tijdelijk ongeschikt verklaarde woningen in de Sint-Bernadettewijk is herhuisvesting voor de getroffen huurders al bezig. Ik begrijp ten volle de reacties op deze reportage en heb alle begrip voor de verontwaardiging van de getroffen huurders. Feit is dat we al jaren aan Vlaanderen middelen vragen om meer sociale woningen te kunnen voorzien zodat we mensen tijdig uit oude wooncomplexen kunnen herhuisvesten van zodra de woonkwaliteit daar niet meer voldoet, en dat we bij nieuwbouw middelen hebben om al te kunnen voorzien in onderhoudswerken en renovaties voor de toekomst van deze complexen. Nu is elke vervangingsbouw of nieuwbouw verlieslatend. Als we 600 euro huurgeld zouden moeten ontvangen om de lening af te betalen, hebben we maar 300 euro omdat we bij WoninGent een huurderspopulatie hebben met de laagste inkomens van Vlaanderen. Vaak gaat het om vervangingsinkomens zoals leefloon en werkloosheidsuitkeringen.”

Lees ook: https://article.dnr.persgroep.net/articles/10680299/1/6

Bekijk de reportage: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/09/21/schimmels-vochtplekken-en-zieke-kinderen-gent-blijft-sociale-w/
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Daniel Mignolet

  Wat hypocriet van N-VA weeral, besparen op sociale huisvestingsmaatschappijen en dan klagen. Weeral de schuld van een ander.

 • Saadia Sellak

  Claudine: ik zou gewoon door blijven betalen in jouw situatie maar achteraf een schikking treffen. Geen enkele rechter zou begrip hebben als je wel in een woning blijft en toch geen huur betaalt. Betaal liever om zelf niet in de problemen te komen en een goede schikking is meer waard dan een slecht proces.

 • Toon Schouteden

  Zakkenvullers zijn het. Geen huur meer betalen, juridische stappen ondernemen en 'n fikse schadevergoeding eisen van de raad van bestuur.

 • claudine van keymolen

  mens, echt jullie zijn nog erger in het parlement dan de muppet chow!! moet ik jullie eens de mails doorsturen, of liever ze laten publiceren! 5 jaar al schrijf ik van her naar der. ik woon in een nieuwbouwappartement! 5 jaar komen ze al kijken, precies opendeurdag in mijn huis! maar iets doen???geen rotte euro betaal ik nog, tot dat ALLE mankementen opgelost zijn!! bende hypocrieten, bijna verkiezingen zeker!!!!

 • Jaak Vercaemer

  Hoeveel huizen had men al kunnen renoveren ipv een stadshal te bouwen wat een prestige project is .