Overschotjesbuffet voor 5.000 man

NIETS-IS-VERLORENFESTIVAL SERVEERT MAALTIJD MET WEGGEGOOID ETEN

Dimitri Vandenberghe in een van de buurttuinen op het Rabot. Heel wat groenten en fruit gaan van hier naar de sociale kruidenier, en wat daar niet verkocht raakt, wordt niet weggegooid maar verwerkt tot bijvoorbeeld confituur en opnieuw verkocht.
Foto Yves Masscho Dimitri Vandenberghe in een van de buurttuinen op het Rabot. Heel wat groenten en fruit gaan van hier naar de sociale kruidenier, en wat daar niet verkocht raakt, wordt niet weggegooid maar verwerkt tot bijvoorbeeld confituur en opnieuw verkocht.
De stad wil de Gentenaars in september trakteren op een banket dat volledig werd klaargemaakt met eten dat normaal zou weggegooid worden. Op die manier wil men de strijd aanbinden met voedseloverschotten.

De Bijloke wordt op zaterdag 20 september het decor voor het Niets-Is-Verlorenfestival. Zoals de naam al doet vermoeden wil men er mensen sensibiliseren over de hoeveelheid voedsel die elke dag wordt weggegooid zowel thuis als in winkels. "In België doen zo'n 220.000 gezinnen beroep op voedselhulp. En toch gooien we dagelijks nog altijd zo veel voedsel weg", zegt milieuschepen Tine Heyse (Groen). "Wereldwijd belandt een derde van alle geproduceerde voedsel niet in onze maag maar meteen in de vuilnisbak. Het is dus tijd om iets concreets te doen."


De blikvanger wordt een groot vegetarisch banket. Topchefs zullen de gerechten bereiden. Flemish Foodie Olly Ceulenaere (vroeger Volta, nu Publiek) zegde alvast toe. Ook chefs van de Ugent en Le Petit Botanique koken mee.


"De maaltijd wordt volledig gratis aangeboden", zegt Eva De Groote van het experimenteel stadslabo Timelab. "Eigenlijk zijn we al een jaar rond het thema aan het werk maar het banket moet het orgelpunt worden. We verwachten een echte volkstoeloop. Iedereen zal uitgenodigd worden met een grootschalige campagne en alles moet er duurzaam aan zijn. Bij ons zal je dus geen plastic wegwerpborden of bestek vinden. We gaan op zoek naar herbruikbaar tafelgerei."


Wat er precies op tafel komt en in welke hoeveelheden zal afhangen van wat er op dat moment in de aanbieding is. Het kan gaan om groenten die niet meer fris genoeg zijn om in de supermarkt te verkopen. Ook groenten die met imperfecties vaak hun weg niet vinden naar de consument.

Sociale kruidenier

Op het Rabot loopt al een kleinschalig project dat ook betrokken zal worden bij het Niets-Is-Verlorenfestival. "We hebben hier 3.000 vierkante meter buurttuinen", zegt Dimitri Vandenberghe. "Heel wat van de groenten en fruit die we hier telen gaat naar de sociale kruidenier. Die verkoopt aan lage prijs aan mensen die het moeilijk hebben. Wat daar niet verkocht geraakt, gooien we niet weg. We verwerken die zelf tot bijvoorbeeld confituur, sauzen enzovoort. Die worden dan opnieuw verkocht. Op die manier gaat er zo weinig mogelijk verloren. We hebben ook afspraken met Bio-planet. Als zij groenten hebben die niet meer verkocht kunnen worden dan worden die bij ons afgeleverd en verwerken wij ze. Dat betekent wel dat men dan plots een nut moet vinden voor 50 bakken courgetten maar dat is een leuke uitdaging. We proberen ook smaakcombinaties te maken die men in een gewone Delhaize of Carrefour niet snel zal aantreffen.


Eigenlijk doen we nu al wat het Niets-Is-Verlorenfestival zal doen, maar dan op veel kleinere schaal."