Oudste Belg is (opnieuw) een Gentse

Fernande op haar 110de verjaardag met een glas schuimwijn, op andere dagen drinkt ze een glas rode wijn.
Foto Wannes Nimmegeers Fernande op haar 110de verjaardag met een glas schuimwijn, op andere dagen drinkt ze een glas rode wijn.
Nadat de 112-jarige Alicia Van den Berghe-Corveleyn gisteren in Oostende is overleden, is de oudste nog levende Belg opnieuw een Gentse. Fernande De Raeve werd in december 110 jaar. Zij woont sinds haar 96ste in woonzorgcentrum Het Heiveld in Sint-Amandsberg.

Fernande stelt het fysiek gezien vrij goed, ze heeft een sterk gestel. Alleen is ze al jaren blind. Haar vijf achter-achterkleinkinderen heeft ze nooit gezien. Sinds enkele jaren is ze ook zo goed als doof. Dat maakt contact met haar erg moeilijk. Een boek lezen of tv kijken kan ze niet meer. Maar Fernande geniet wel nog dagelijks van een glas rode wijn. Ook haar dochter, kleinkinderen en (achter-)achterkleinkinderen komen geregeld op bezoek.


"Het gaat wat moeilijk", vertelde haar kleinzoon op haar 110de verjaardag in december. "Als je langs komt, duurt het een tijdje eer ze weet wie er juist is. Ze komt wat traag op gang, zoals een diesel, maar daarna is het nog een echt babbelgat."


Fernande was 8 jaar oud toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Ze herinnert zich nog de zeppelin die neerstortte in Sint-Amandsberg, en de bombardementen. Daar vertelt ze nog geregeld over. Haar langetermijngeheugen is nog intact. Haar man leerde Fernande kennen in 1929. Ze woonden samen in Oostakker en kregen 2 kinderen. Na het overlijden van haar man woonde Fernande nog lang alleen, en daarna trok ze in bij haar dochter. Tot ver in de 90 ging ze nog op reis. Het was haar blindheid waardoor ze naar een woonzorgcentrum moest verhuizen. Het is niet de eerste keer dat de oudst levende Belg een Gentenaar is. In april 2015 overleed in WZC Zonnebloem in Zwijnaarde Anna De Guchtenaere. Zij werd net geen 111. Ze werd opgevolgd door Alicia Van den Berghe-Corveleyn, die dus gisteren is gestorven. (VDS)