Oude tingieterij wordt woon- en kantorencomplex

De oude tingieterij wordt binnenkort omgetoverd tot een woon- en kantorencomplex.
Gianni Barbieux De oude tingieterij wordt binnenkort omgetoverd tot een woon- en kantorencomplex.

De oude tingieterij Cupro in de Kaarderijstraat (achter Dreamland) krijgt een nieuwe bestemming. Het pand wordt volledig gestript om er een mix van kantoren en woningen van te maken. “Eerst moeten we wel alle vervuilde grond verwijderen”, zegt projectontwikkelaar Citynest.`

Ooit waren er in heel de stad tin- en kopergieterijen maar vaak staan die nu al vele jaren te verkommeren. Vaak is de bodem onder die gieterijen namelijk zwaar vervuild en een sanering van die gronden kost stukken van mensen. “Dat is ook hier het geval”, zegt Piet Labeeuw van Citynest. “We zullen de grond tot op een meter diepte volledig moeten uitgraven. Een heel karwei. Als dat klaar is, beginnen we met het ombouwen van deze oude fabriek tot een kantorencomplex. We willen hier een stek maken voor kleinere bedrijfjes met niet meer dan een handvol werknemers. Elk bedrijf kan een stuk van het gebouw innemen.”

Op het terrein komen ook vier woningen die verkocht zullen worden door Immo Da Vinci. “ Nu is het perceel bijna volledig gebetonneerd. Dat beton zal opengebroken worden om er zowel privaat als gemeenschappelijk groen aan te leggen voor de bewoners. Nieuw zijn ook de laadpunten in overdekte fietsengarage voor elektrische fietsen. De sanering van de gronden moet eind mei afgerond zijn.

“We laten zo veel mogelijk van het originele gebouw staan. De gevel heeft een pak dichtgemetste ramen omdat er ooit een belasting was op deuren en vensters. Gelukkig is die belasting al lang afgeschaft en dus zullen we al die valse ramen open maken.”

Renovatie
Gianni Barbieux RenovatieReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.